Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 08:00 - Нов тест за определяне на предразположението към рак на дебелото черво
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
1



 Около 1/4 от европейците между 20 и 54 години имат полипи на дебелото черво. Te се приемат за доброкачествени. Но някои от тях се развиват в рак... въпросът е как да се разбере навреме.

В продължение на 10 години френски учени от екипа на Катрин Сева са изследвали отстранени полипи на пациенти за наличието на определен белтък, нареченпрогастрин. За него се знае, че има роля в образуването на рак на дебелото черво. За учените е било важно да открият дали наличието му може да предскаже появата на  рак в годините след отстраняването на полипите.

Анализите показали ясна зависимост между повишените нива на прогастрин и появата на предрак. Въпреки че полипите били определени като доброкачествени и без риск за рак, 100% от пациентите, които имали повишени нива на прогастрин за 2 до 10 години развили аденоми, които от своя страна в 62% се развиват в рак до 5 години. Обратно, при пациентите, при които е установена липса или малко количество прогастрин, никакво новообразувание не се е развило през следващите 10 години след махането на полипите.

Дали това ще стане рутинен тест? Изследването на прогастрин в отстранен полип ще даде възможност да се определи рискът от развитие на рак в бъдеще при всеки пациент. Високият риск дава възможност за по-задълбочено проследяване и съответно възможно най-ранно диагностициране и радикално лечение. Понастоящем след отстраняването на полип на пациентите не се препоръчва никакво специално наблюдение. Тест, който да селектира пациентите с риск, е необходим и надеждите на учените са големи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665094
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив