Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 18:51 - „Ще ми гепят к..а!”, хвали се митничар
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Ще ми гепят к..а. Нищо няма да ни направят. Тъпанари! Всичко е ала-бала... Накиснали са ни, майка им дейба... Ще фърчат глави, от мен да го знаете...” Това са само част от репликите на част от арестуваните митничари на Капитан Андреево в акция „Митниците”. 
Има записи, на които се чуват звучни псувни и закани. Лентите с изцепките се пазят в специален сейф от разследващите по случая.

Срещу 32-ма митнически служители са започнати процесуално-следствени действия.

Вече се говори за трима "пропели", които накиснали другарите си и уверявали, че били принуждавани да участват в срамните изнудвания на граждани и фирми. Разказали още, че това са дребните пари, а друг паричен поток минавал през тайни посредници и банкови сметки. Така се заличавали следите и нямало свидетели.

Над 40 адвокати вече са "мобилизирани" да защитават спипаните в крачка митничари. Те от своя страна вдигнали исканите хонорари до "тавана", защото случаят бил спешен и с голям обществен отзвук. Водят се разговори с мастити столични кантори, които да поемат защитата на служителите, които бяха хванати с пари от рекет и изнудване на границата с Турция.

 

В папките са подреедни десетки сигнали и оплаквания на българи и чужденци, които били подлагани всекидневно на тормоз от алчните митничари. Триковете за шантаж били десетки и се прилагали от години.

Вече е изяснена схемата, по която наглеците са разпределяли плячката. Разследващите обаче са амбицирани да стигнат и до босовете, на които са заделяни дялове. Със сигурност се знае, че става дума за шефове, които имат власт да уволняват и назначават и които пък са връзката с политически партии и вождове.

Бандата е в полезрението на службите от няколко месеца. Записани и филмирани са срещи, разговори е телефонни обаждания. В списъка с джиесеми фигурирали прелюбопитни имена от висшите етажи на политиката в региона и столицата. Някои от разговорите били съвсем фамилиарни, което подсказвало, че отношенията „политика – митници” са доста топли и нежни. Естествено ставало дума и за пари, за далавери, за въздействие на определени хора и пр.

 

Само в главния митничар били спипани над 14 000 лв. Останалата сума още не е уточнена точно.

 

Според градския прокурор на София Николай Кокинов банкнотите все още се описват. Той не скри, че преди операцията са били използвани специални разузнавателни средства за разбиване на схемата за митническия рекет.

Турските власти също са били уведомени, твърдят запознати. Всъщност оттам са и някои от сериозните сигнали за безобразията на нашите митничари.

"Различен е бил ценоразписът - от 5 евро до 500 евро, според вида на стоката, според вида на човека. Образно казано, ставало е един пазарлък - такъв, недостоен. От самото начало очаквахме, че корумпираните членове на тази смяна са от порядъка на 6 или 8 човека и, честно казано, находката надвиши нашите очаквания", признава Кокинов. Той обаче отказва повече тайни от операцията.

На въпрос защо толкова много време е отнело разкриването на корумпираните митничари, Кокинов отговори: „Защото е много трудно да се наблюдава един митнически пункт, в който работи един затворен колектив, който не допуска до себе си чужди лица.” Освен това в момента се работи и по въпроса дали няма „къртици” в МВР и службите, които предупреждавали митничарите за проверки и разработки срещу тях. Изводът е, че имало доста покровители на митническите золуми.

Операция „Митница” се проведе на ГКПП Капитан Андреево. Тя е насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на пътникопотока, преминаващ през ГКПП Капитан Андреево – предимно спедиторски фирми. Това съобщи за Агенция „Фокус” Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и отдел „Вътрешна сигурност” на МВР под прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура.

„След 19,30 часа в сряда вечерта пристъпихме към реализация на операцията за това, което знаехме, че системно се случва – в края на всяка смяна да се разпределя дивидентът или – рушветът, събран от преминаващите”, каза на свой ред министър Цветанов.

„Колегите влязоха на работните места, където се установи, че се разпределят събраните средства от смяната, от главен митнически инспектор и митнически специалист. Предприети са процесуално-следствени действия срещу всички 32-ма души, които са били на смяна, за изясняване на тяхното участие” – каза министър Цветанов.

Прокуратурата ще прецени за кои от 32-мата има достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения.

Над 14 000 лева са били открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна по време на операция „Митници” на ГКПП „Капитан Андреево". Сумата е била в различна валута - евро, долари и турски лири.

Разследващите предполагат, че някои от митничарите са прецаквали своите колеги и са крили суми от тях. За това говорят спипаните в десетина митничари от дежурната смяна по-малки суми - в порядъка на 150 - 180 евро.

При последваните претърсвания на два митничарски адреса са открити и 21 стека с цигари без бандерол.

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов побърза да благодари на своите служители, ангажирани в акцията. Той обаче не споменава каква е неговата роля като глравен шеф подобна дейност да бъде прекратена.

Българските митничари от години са с много лоша слава сред колегите си в Европа. До тях се приближават единствено румънските и сръбските им колеги. По наглост обаче нашите биели всички.

 

 

image

Любимият митничар Верещагин

 

Любопитно:

 

Любим филм на немалко свиленградски митничари продължава да е „Бялото слънце на пустинята”. Но не заради революционната романтика и песента на Булат Окуджава „Ваше благородие”, а заради един от героите. Става дума за митничаря Верещагин, който закусваше, обядваше и вечеряше с черен хайвер. Според Верещагин да не вземеш рушвет е направо обидно. "За държавата обидно..." Този девиз изповядват и днес доста служители в българските митници.



Тагове:   бандит,   корупция,   убийство,   съд,   право,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665223
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив