Постинг
19.05.2012 06:37 -
5 съставки на газираните напитки, заради които да не ги пиете
Ако погледнете съставките на газираните напитки, ще видите, че са малко и на пръв поглед няма да откриете нищо особено и притеснително. Но редица специалисти както по хранене, така и химици твърдят, че не биха искали тези вещества да попадат в организма им. Ето 5 от техните притеснения по отношение на газираните напитки:
- Глюкозо-фруктозен сироп или HFCS. Според производителите той е естествен продукт и също както захарта няма вредно действие при умерен прием. Но реално, въпреки че се получава от царевица, продуктът не е природен, защото царевицата преминава дълъг процес на преработка. Да не забравяме също, че за целта се използва генно-модифицирана царевица. Сиропът съдържа 80% фруктоза и 20% глюкоза - 2 пъти повече фруктоза, отколкото кристалната захар. И докато глюкозата лесно се метаболизира и превръща в енергия, то фруктозата се метаболизира предимно до липиди, които ускоряват атросклеротичните изменения и риска от сърдечносъдови инциденти.
- Оцветител карамел. През последните месеци доста се говореше за публикувани данни, че оцветителят карамел в кола, пепси и други газирани напитки е канцерогенен. Проведените опити с високи дози от оцветителя показват, че той води до развитие на рак в белия дроб, черния дроб или щитовидната жлеза или левкемия при лабораторни мишки и плъхове. И колкото и да се твърди, че за човека няма опасност, особено в малки количества, пиейки кола, се явяваме опитни мишки. Само с времето ще се докаже или отхвърли със сигурност дали оцветителят карамел е канцероген и за хората – преценете сами дали да участвате в експеримента.
- Фосфорна киселина. Благодарение на нея колата е с по-голяма киселинност от лимоновия сок или оцета. Напитките, съдържащи фосфорна киселина, са много подходящи за почистване на мазнини и контаминирани с бактерии повърхности. Върху организма фосфорната киселина влияе негативно, като извлича калция от костите и понижава костната плътност.
- Естествени аромати. Много добре звучи, но какво се крие под тази съставка в етикета?! Само производителят знае и затова и не го пише! Всеки ден консумираме стотици видове „естествени“аромати с храни и напитки, сред които алкохол, агар, ацеталдехид, аспартам. Че са естествени – да, но доколко са безопасни, не е сигурно.
- Кофеин. Всеки приема кофеин, а повечето хора и не могат без него.Разчитате на кофеина да ви събуди сутрин, да ви тонизира през работния ден. Оказва се, че колкото повече приемате, толкова по-малко чувствителни сте към тонизиращото му действие и постепенно увеличавате дозата. Доказано е, че при достигане на определен максимален прием, кофеинът престава да действа тонизиращо. Тогава се развива депресия, нарушения на съня, страхова невроза, наддаване на тегло и други здравословни проблеми.
Ароматите оказват сериозно влияние върху...
Умението да се създава хармония от арома...
Новия POSSESS вдъхновен от Клеопатра
Умението да се създава хармония от арома...
Новия POSSESS вдъхновен от Клеопатра
ТУРСКАТА ТЕМА В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦ...
Юни да се гласува масово срещу войнолюби...
Русия(т) ке ни спАси (Гущер-ова)
Юни да се гласува масово срещу войнолюби...
Русия(т) ке ни спАси (Гущер-ова)
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
За този блог
Гласове: 8435
Блогрол