Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 11:20 - УМРЯ ВИНОВНИКЪТ ЗА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО НА МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Американският инженер Юджийн Поли, който е създател на дистанционното управление, почина на 96 години в болница в щата Илинойс, съобщи АП.
Смята се че благодарение на неговото откритие милиони хора по света са натрупали наднормено тегло, превключвайки каналите на телевизорите си без да се помръднат от дивана или канапето. 

Поли работи за компанията Zenith, когато през 1955 и 1956г. прави две дистанционни за безжично включване на телевизора и звука, както и смяна на каналите във време, когато те са само 3. 
Всъщност, дистанционно се опитват да създадат учени още през ХІХ век и дори съоснователят на “Епъл” Стив Возняк се мъчи да конструира през 1987г. универсално устройство, но то се оказва прекалено сложно.

Смята се, че Никола Тесла разработва първата концепция през 1898г. за такова устройство. Четири години по-късно испанецът Леонардо Куеведо изобретява първия робот, управляван с радио сигнали. През 1950г. на пазара излиза Lazy Bones - създаденото от Робърт Адлер дистанционно за телевизори Zenith, но то е свързано с кабел с уреда. 

Поли измисля с Flash-Matic как да се отърват от жицата, а през 1956г. двамата с Адлер въвеждат Space Command, работещо с ултразвукови вълни.
Заслугите на Поли не се изчерпват само с това - той е дал принос и за разработването на видео диска, предшественик на днешното DVD, и радиоапаратите за автомобили.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665169
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив