Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 18:33 - СЕИЗМОЛОГ ОТ ПОТСДАМ ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД БЛИЦ: ОСВЕН МНОГО ЗАТИХВАЩИ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДСТОИ, ОЩЕ ПО-СИЛЕН ЗЕМЕТРЪС
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1682 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Още много месеци ще продължат затихващите трусове в България, които са свързани с тези в Италия. Не е изключено още тази година да има и по-силен земетръс от този, който сме преживяли на 22 май, твърди единствено пред БЛИЦ водещият германски сеизмолог от университета в Потсдам професор, д-р. инж. Франк Шеребаум
От няколко дни се опитвам да се свържа с Университета по земята и природните науки в Потсдам, край Берлин. В Германия бяха празниците за Петдесетницата и хората масово са заминали на почивка. 

Същото се отнася и за научните работници, които търся. Оставям съобщение на Института по сеизмология към университета в Потсдам, до Берлин ( Institut fьr Erd-und Umweltwissenschaften) и чакам да ми позвънят на телефона, който съм им оставила... Изпратих и имейл на проф. Франк Рутс, от Изследователският център за геоложки науки в Потсдам и чакам. Гадно чувство, когато трусовете не чакат и тресат родината ми. 

Когато успявам да говоря на живо с някой от чиновниците в качеството си на кореспондент на водещата българска новинарска агенция БЛИЦ, те веднага ме препращат към Пресслужбата – нямало право да дават през главата й информация. 

”В България всеки ден има трусове и хората от страх не влизат да нощуват в домовете си”, обяснявам на немците, но те не бързат - темата е все пак деликатна и всяка стъпка накриво от “правата линия” рискува да завърши с хаос и гражданско недоволство дори. Защото хората, които си плащат данъците на държавата, очакват не само съчувствие, ами и реална помощ, колкото и да е трудно. Така е поне в цивилизованите страни по света.

Днес неочаквано ми излезе късмета: след горещи молби по телефона и преразказване за кой ли път на публикуваните в БЛИЦ факти и данни за трагичната картина в България, най-сетне ме свързаха с жив човек. 

На телефона е самият професор, д-р. инж. Франк Шеребаум (Prof.d-r Frank Scherebaum), водещ специалист и преподавател с десетки научни публикации в Германия и чужбина.

Първият ми въпрос към него е дали е съгласен с твърденията на западните учени, че земетресенията в България и в Италия протичат паралелно и се движат в пакет.

- Да, напълно подкрепям “пакетната” тезата. И то не само за земетресенията в България и Италия, ами и в околните средиземноморски държави, най-вече в Турция и Гърция. 

Професорът повтори известната вече история с настъплението на плочата, на която лежи Африканският континент, в посока на заетата от Европа плоча. Лошото е, че нашият континент не се отдръпва и движенията се наслагват, плочите се приплъзват една върху друга с по няколко милиметра в годината, при което се натрупва огромно напрежение. Почвата под краката ни буквално пощурява от този стрес, в резултат на което, както при всеки хронично болен, периодично я втриса, т.е. разтърсва ни земетресение, за да се освободи напрежение, обяснява професорът.

- Професор Шеребаум, колко дълго още може да продължава “втрисането” на Земята в България и региона?

- При положение, че говорим за XXL земетресение – когато силата му е над 5.5 по скалата на Рихтер, то следва да се очакват още много трусове. 

- Колко много? Още две-три седмици, например?

- О...(смее се) Още месеци ще продължават земните трусове. Много месеци. По правило те се затихващи и следва да са все по-слаби. За съжаление и това правило си има изключения: за земетресението в Средиземноморието и България не се знае дали пикът от 5,7 по Рихтер е бил най-силният. След време, през тази година, може да предстои вместо затихващ, още по-силен земетръс, отколкото вече сте преживяли... Сеизмолозите много добре знаят, че затихващите трусове често лъжат

- О, ооо Ако живеехте в България, какво щяхте да направите като мирен гражданин, при това положение?

- Щях преди всичко да се информирам какво правителството прави за мене. В случая с България, Италия и другите средиземноморски страни, следва да се укрепят сегашните постройки, колкото и скъпо да струва това. Разрушените от трусовете сгради следва внимателно да се изследват от строителните инженери, за да се избегнат недостатъците в строителството на новите постройки. Повтарям, това е скъпо, но е неизбежно. 

- Как мислите, защо това ни се случва точно сега? Когато абитуриентите ни празнуват и когато най-после стана топло и хубаво наоколо?

- Сега? Как «сега»? Вие, българите, май сте забравили какви разрушения сте преживели преди няма и стотина години. Още по-разрушителни от сегашното, земетресения. Защо си мислите, че не могат да се случват и сега. Ама такива бедствия се забравят за съжаление. А за историята 100 години, са все едно каквото е вчера за хората. Те пък продължават да си живеят удобно, ден за ден, и така е до следващото бедствие, без да си вземат поука.

- Какво да правим, когато докато вие германците се радвахте на Снизхождението на Светия Дух или на Петдесетницата, Бог ни показа червен картон, един вид Бог не е българин?... Няма ли начин днес да се предсказват тези бедствия? 

- Бог не е на никого, той не е и германец. Колкото до предсказването – може да става за съжаление само съвсем краткосрочно. Времето няма да е никога достатъчно да се евакуират хората и сградите. Но българите си имат правителство, слава Богу европейско. 

Както и добри строителни инженери и архитекти. В техни, само в техни ръце - на правителството и на строителните инженери и архитекти е да се противостои на капризите на Земята в региона с адекватно строителство. Молбите към небето и залаганията колко още време ще ви друса, няма да помогне. Земята ще се тресе под краката ви още много месеци, дано да е все по-слабо, докато се успокои.

Всъщност Земята никога не е директно виновна за драматично преживяваните земетресения. Сградите са тези, които наказват хората. Неадекватно построените сгради в един силноземетръсен регион, какъвто е този на Сред
иземноморието. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665510
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив