Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 18:50 - Новост: Ндрангетата била изпреварена от българската мафия
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1327 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Кокаиновите крале" пък работели за мафиотите от италианската Ндрангета. В лицето на българския премиер Борисов и на вътрешния министър Цветанов има изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група.

Това съобщи ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция по повод разбиването на международната група за трафик на наркотици, предаде Фокус. 

В България операцията стана известна като „Кокаиновите крале”. 
Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин, каза ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция. С една новост: „Ндрангетата” вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на `80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран. Търговски кораби са тръгвали от пристанищата на Латинска Америка към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра. В открити води трафикантите са организирали срещи и са претоварвали стоката на платноходи, осъществявайки обмен на данни за координацията посредством GPS система. Чрез туристически пристанища, обект на по-слаб контрол, е осъществявано разтоварването на кокаина. В рамките на две операции на карабинерите от ROS - Специализираните звена на карабинерите в координация със служби от различни европейски страни, включително и България на първо място, са успели да заловят шест тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още пет тона. В трансграничната престъпна група Италия е била представлявана от „фамилията Белоко” – клон на „Ндрангета”, действал в Северозападна Италия, област Пиемонт. Нейният член – Антонио Мелато е имал за задача да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина. 

В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество – каза ген. Джанпаоло Ганцер. 
По думите му - едно тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти, замрази за известно време разследването. 

„Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран. В рамките на международните разследвания, в Швейцария са били установени множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 милиона евро”, каза ген. Джанпаоло Ганцер.


Тагове:   ново,   Гоце,   бТВ,   мафия,   Кунева,   Гергов,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665199
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив