Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2012 07:04 - Автомати ще връщат пари срещу боклук
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
2



 Отпадъци за пари ще могат да разменят българите чрез автомати, които ще бъдат монтирани експериментално до няколко месеца в София и Димитровград. Машините ще бъдат поставени по проект на Асоциацията на рециклиращата индустрия, финансиран с 50 000 лв. от Глобалния екологичен фонд в България.

В автоматите могат да се пускат пластмасови бутилки, метални, хартиени и стъклени опаковки. Вероятно срещу всяка опаковка машините ще пускат по 1 стотинка, но предстои сумата да се уточни. Тя зависи от изкупната цена на отпадъците, които след сортиране в машините ще се предават за рециклиране. Автоматите имат специален софтуер, който разделя опаковките по видове. Той може дори да разпознава каква марка напитка е имало в изхвърлената бутилка.

Отпадъците, различни от пластмасови бутилки, хартия, метал или стъкло, се “изплюват” обратно. За минута системата обработва 42 опаковки. След сортирането те се пресоват и така машината може да побере отпадъци колкото 12 контейнера за разделно събиране.

Все още се чака решение на Столичната община къде точно да бъде сложен автоматът в София. От асоциацията са поискали той да се инсталира до езерото Ариана в Борисовата градина. В Димитровград машината ще е на основната търговска улица до няколко големи магазина. Предстои обаче обявяването на търг за наем за мястото. Процедурите ще забавят поставянето на автоматите до септември.

Асоциацията има още 40 автомата. В момента се проучва кои общини биха искали да приемат машините.

За поставянето на автомати, които да дават пари срещу отпадъци, се говори от години. Целта е стимулиране на разделното събиране и рециклирането. В момента хората могат да изхвърлят отпадъци разделно чрез системите с цветните контейнери. Проучване, обявено тази седмица, за пореден път потвърди колко малко хора събират разделно - само около 20%.

Подобни автомати за отпадъци искаха да монтират преди две години и от “Екометал инженеринг”, собственост на Пламен Стоянов - Дамбовеца. Начинанието обаче не проработи.

 


Тагове:   азия,   Китай,   Америка,   европа,   пазар,   долари,   коли,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675193
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив