Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 06:20 - Майор Мирослав Писов: Сръбската мафия контролира Брендо и другите български кокаинови крале
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
0



Майор Мирослав Писов едва ли се нуждае от представяне. Това е нашумелият бивш шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевградско. През 2006 г. топченгето беше на ръба да прекара живота си в затвора като главен обвиняем по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората по време на акция “Респект”. Днес майор Писов работи за неправителствени организации, които се борят с престъпността. Потърсихме го, за да ни разкаже единствено за “ШОУ” за генезиса на т.нар. “кокаинови крале”. А той знае много по темата! - Майор Писов, как се стигна до завидното присъствие на българите на световния кокаинов пазар?
- В самото начало на 90-те, когато СИВ и съответните икономически връзки се разпаднаха, на сцената излезе формирането на контрабандните канали. Първо каналите за стоки, после идват наркотиците. Всъщност те са вървели заедно, но ние не сме го знаели, защото са били по второ направление и само най-висшият ешелон на държавата е имал контрол Основното тук са “Сивите вълци”, които са си паравоенна фашистка организация, и с които държавата е имала много специални отношения. “Сивите вълци” са организацията, която движи търговията с наркотици към Западна Европа.
Вторият канал, с който сме работили, е кюрдският. За тях това са каналите за финансиране на кюрдските политически организации, които естествено не получават държавна субсидия.
Куфарната търговия с Турция в началото на 90-те също има значение за формирането на някои бъдещи наркоканали.

- А какво стана със старите канали на спецслужбите?
- Някой ги приватизира. Кой е този някой ли? Ами то във всяка разработка винаги се кипри някой или друг наш колега, но не това е основното. Това не беше толкова страшно. Най-опасното беше, че в един момент всичко мина под контрола на сръбските специални служби. Защото реално при нас големите пари дойдоха от югоембаргото. И кой се появи на Балканите като водещ бащина дружина? Появи се един фашист като Милошевич. Последният председател на сръбската компартия Иван Стамболич беше убит и в България също има хора, които са свързани с неговото убийство. И какво се получи? СИВ се разпадна, но Сърбия като техен лидер запази връзките си с необвързаните страни, включително и тези в Южна Америка, откъдето идваше и кокаина. Другият канал, който сърбите държаха, беше от Афганистан през Турция. Арабският пазар, където също имаше много членове на движението на необвързаните страни, беше потребителят на амфетамините. Имаха връзките и със страните от Африканския рог и т.н. И в един момент се получи така, че тези политически взаимообвръзки на всички нива се запазиха, не се разпаднаха като СИВ. 

-  И едно на едно от нивата на тези политически взаимообвръзки са били и наркотиците под държавен контрол, доколкото ви разбирам?
- Естествено. Получи се така, че при Милошевич, а и след него, Сърбия овладя цялата балканска престъпност. Всички наши организирани престъпни групи се закачиха дали при Аркан, при Легия, Робърт Матанич. Преди да нарочат Брендо за кокаинов крал, кой беше той, помните ли? Никой! Кокаиновият крал беше Сретан Йосич? А кой беше той? Второразреден криминален престъпник, който се издигна в йерархията и дори имаше наглостта да ни предложи изплащане на външния дълг срещу печалбите от далаверата с кокаин. Можеш ли да бъдеш такъв без някой да те посрещне оттатък, в Южна Америка, да ти има доверие?! Без някой да гарантира за тебе?! Гарантът бяха сърбите. Нас кой ни познаваше в Южна Америка? Никой! А в тоя бизнес задължително трябва да имаш сигурни гаранти зад себе си. Това бяха хората на Милошевич, режимът на Милошевич. Сърбите бяха в основата на това гарантиране и включване на нашите групи в сериозните канали за кокаин.

- Тоест, нашите големи играчи с кокаина са били нещо като подизпълнители на сърбите?
- Това е елементарната логика. То е елементарно за проследяване. Като почнеш от Кузман Гуслеков, който пръв отиде в Южна Америка, минеш през Робърт Стефанов, Поли Пантев и Сретан Йосич и стигнеш до Брендо. В един момент основните държави на Запад започнаха да се притесняват, защото тези канали за кокаин придобиха политически фашистки подтекст на Балканите.

- Откъде правите този извод?
- Просто кокаинът се купуваше от Южна Америка, където, не трябва да забравяме, че след Втората световна война се настаниха много фашистки военнопрестъпници. Аз съм чувал за една ничия територия между Бразилия и Аржентина, където кокаинът е много евтин. Тя, разбира се, фиктивно е ничия, но иначе под чие влияние се намира, питам аз? Така че, ако твоят бизнес зависи от тази фашистка мая, то ти каква психология ще формираш и съответно ще пренесеш на Балканите? А каква е ролята днес на т. нар. нови държави в Южна Америка? Ами президентът на Боливия Ево Моралес?

- Е, той просто защити коката като растение във Виена на сесия на ООН по наркотиците и заяви, че производителите на кока не са наркомафия, потребителите на кока не са наркомани, а самият лист кока в естественото си състояние не е кокаин и т.н.
- Да, но в същото време той оглавява Асоциацията на производителите на кокаин. Ами Уго Чавес, президентът на Венецуела? Сега той е основният играч в тази игра. Нали и той се нуждае от тези огромни пари от кокаина, за да си купува примерно самолети СУ и т.н. Тоест в един момент кокаиновата престъпност придоби политически измерения

- Да се върнем на Балканите и у нас...
- Ако говорим за паравоенните формирования на Аркан и Легия, Ратко Младич и т.н., трябва да отчетем също, че голяма част от международната организирана престъпност прерасна в международен тероризъм. Днес терористичните организации с кого контактуват, за да си набавят финансов ресурс и оръжие? С международната организирана престъпност естествено, а ние си заравяме главите пясъка и си мислим, че това не ни заплашва! Когато аз съм участвал в разследването на контрабандните канали на организираната престъпност през ГГПП “Кулата”, нас никой не ни вземаше на сериозно, въпреки че образувахме 250 дела. И - нищо! Ония отгоре им казваха: Абе оставете ги тия, нека си “спортуват”. Нашите източници донасяха, че Аркан пие и яде с македонските митничари в Скопие... Опираме до това, че нашата организирана престъпност намери своите покровители в лицето на Милошевич и сръбските паравоенни структури.

- И какво се получи в резултат на всичко това?
- Нашите висаджии и сикаджии бяха малките началници. Всички те, така или иначе, бяха принудени да работят за т. нар. нов тип фашизъм. Големите началници не бяха тук. “Монтерей” и “Апостолите” са митология. Всичките тези големи босове на организираната ни престъпност обслужваха новия тип фашизъм на Милошевич и определени страни от Южна Америка. Аз съм изследвал по принуда тези процеси, защото Благоевград и Благоевградска област бяха логистичната база на тия канали, поради близостта си със Солун и пристанището, като едно предмостие нагоре за основните стоки и най-вече за дрогата. Там долу, в Петричко, действаше Маниката. Нататък цялата поредица от поръчкови убийства всъщност тръгна не от тия 600 кг. кокаин, които бяха откраднати от Киро Брежанеца. В един момент „паднаха” онези 839 кг. кокаин в Испания, за които никой днес не говори официално. Това става през есента на 2004 г. На въпросната яхта „Есприта” хващат едно момче от Благоевград. Угринов се казва - човек, когото познавам, и който можеше да кара колело, но не и яхта. На 20 януари 2005 г. Убиват Кьоравия. Впоследствие хващат и други момчета от Благоевград. Така световната наркомафия стигна и наказа тези издънки. Тук не става въпрос за убийства за пари. Една от големите легенди е, че наркобосовете убиват заради загубени поръчки и пари. Не е така! Тези между тях и пазара си плащат всяка доставка. Защо последва поредицата от убийства? Защото нашите издъниха каналите
Стигнаха дори до Георги Илиев. Знаете ли, че по наша информация преди Брендо кокаиновият крал в България беше именно Георги Илиев и той не случайно даваше сигнали, че иска да се оттегли от „големия бизнес”, но куршумът го стигна преди това. А Брендо какъв беше? Висаджия от Тополовград, който държеше турската граница.

- Значи намеквате, че и убийството на Георги Илиев е свързано със заловената огромна пратка кокаин на испанската яхта „Есприта”?
- Да. Убийството на Георги Илиев вероятно също беше свързано с испанския провал. Световната наркомафия понесе огромни загуби.
Издънката в каналите, чрез които се реализират печалбите, не се прощава - там е жестоко и се реже на месо...
Ами че всичките тези лидери на военизирани групи, на военизираната сръбска организирана престъпност постоянно си бяха тук, в България. Всички техни сериозни играчи постоянно си бяха тук и се чувстваха като у дома си. Как така нашите „големи” босове се оказаха техни наемни работници? Не е кой знае каква тайна, че синът на Милошевич държеше основната контрабанда с цигарите и наркотиците чрез паравоенните структури. Днес той и синът на Сретан Йосич са в Гърция и държат каналите за наркотици там. Какво правят там? Ами днес из цяла Гърция ще видите плакати с пречупени кръстове и акции с неофашистки подтекст. Кой и с какво ги финансира? Пак опираме до наследството на лидера на Балканската престъпност Милошевич. Него може и да го няма, но наследството му остана - големите пари и каналите останаха, ядрата на захранвания с тях Балкански неофашизъм също останаха.
- А убийството на Васил Горчев-Кьоравия, което сте разследвали, къде е в тази схема?

- Неговият крах започна, пак казвам, не с онези откраднати 600 кг. кокаин от Киро Брежанеца, а с испанската пратка. Всъщност хванаха пратката а групата на Матанич, хърватската банда така се беше разпищолила, че онези, политическите, паравоенните структури и пр. субекти вече не бяха класическите паравоенни субекти, ами легализираха дрогата в тактиката и стратегията си. Тогава дойде присъдата и на Кьоравия - военизираните организации в света си помислиха, че едва ли не от него е изтекла издънката за испанската пратка - в интерес на истината негови хора бяха заловени в Испания. Според мен информация може наистина да е изтекла чрез испанската издънка, чрез хора, които са били близки до него. Например Радослав Георгиев-Радето. Но тяхната наглост няма край – губиш тон, продължаваш с два. Нали се сещате – това означава политически чадър. Организацията за кокаина продължава да си почива на старите политически канали на необвързаните страни, подчинени на каналите от времето на Милошевич и след това. Милошевич днес го няма, но го има Томислав Николич и всичко си върви. Аркан създаде първата политическа партия - нейните хора си идваха тук като у дома. Аз питам, как така Красимир Жечков Станчев-Легионера, който разследвахме в Благоевградски окръг, сега цъфна в “Наглите” около убийството на Кюлев, той е от групите на Матанич и Сретан Йосич, Релето - също...
Не ухажвам Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но това, което направиха те, начинът, по който се изправиха срещу мафията оттатък, имам предвид не само тази от Запад, но и източните мародери и главорези, заслужават признание.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675902
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив