Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2012 15:49 - Стресът отключва каскада от физиологични промени в тялото
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стресът има много лица. Той може да дойде под формата на семеен скандал, притеснения на работното място или при задръстването, в което човек е попаднал. И в трите случая обаче той се отразява на организма по един и същи начин.

Стресът отключва каскада от физиологични промени в нашето тяло. Тяхната последователност се задейства от мозъка ни. След като информацията за реална или потенциална заплаха стигне до него, той дава съответните команди до останалите части на тялото ни. Тогава човек започва да диша учестено, а глюкозата и мазнините се спускат от депата си в кръвта ни.

По този начин организмът си набавя нужната енергия, за да се справи с опасността. Освен това се изострят сетивата ни. Слухът ни става по-остър, а зрението по-ясно. Всички мускули се стягат, заради това настръхват дори косъмчетата по ръцете ни. Сърцето ускорява ритъма си, като може да бие и пет пъти по-бързо от нормалното. По този начин кръвното се повишава и течността стига по-бързо до мозъка и останалите органи в тялото ни. Заедно с нея пък те получават нужния кислород и храна, за да работят по-добре.

Всички тези промени ни помагат да се мобилизираме и да се справим с проблемите, пред които сме изправени. Когато стресът стане хроничен обаче и физиологичните изменения траят дълго време, те сериозно заплашват нашето здраве.

Някои от хората започват да дебелеят, защото стресът ги кара да посягат по-често към храната. Така те поемат повече калории, отколкото изразходват, и така трупат килограми. Наднорменото тегло обаче убива човек.

Стресът може да увреди и сърцето ни. Причината е, че повишеното кръвно деформира артериите и вените. Освен това хормоните на стреса, какъвто е адреналинът, повишават холестерола в кръвта ни. Това пък води до формирането на плака, която запушва артериите и може да доведе до инсулт.

Стресът понижава и имунната система на човек. Затова, когато той е под напрежение, е по-уязвим на всеки грипен вирус. Не на последно място стресът може да се отрази зле и на стомаха ви. Причината е, че той повишава отделянето на стомашен сок. Това води до киселини и възпаление на хранопровода. Освен това той може да предизвика неконтролируеми гърчове на червата.

Всички тези негативни последици обаче могат да се избегнат, ако човек се научи да владее стреса. За тази цел първо трябва да установите каква е причината за безпокойството ви. Много често това са притеснения от ежедневието ни, които лесно могат да се отстранят.

Ако се тревожите, че непрекъснато закъснявате, тръгвайте с 15 минути по-рано или просто пренаредете приоритетите си. Може би сте се захванали с прекалено много неща. Това може да е причината и заради чувството ви на пълно изтощение или усещането, че не се справяте с работата си. В тези случаи отново е достатъчно да отмените някои от ангажиментите си или да си вземете помощник.

Самотата също може да е проблем. В този случай не се колебайте да позвъните на приятелите или на роднините си. Работа върши дори кафе с познат, записването на курс или ходенето до магазина.

Много важно е и да почивате. Ако не разполагате с много време, можете да пробвате някои от следните предложения. Когато имате 1 минута, сложете ръцете си под пъпа, дишайте бавно и издишайте. След това направете пауза и пребройте до три, повторете до края на минутата.

Когато имате две минути, пребройте бавно от 10 до нула. С всяко число поемете дълбоко въздух и издишайте. При три минути седнете и отпуснете всичките си мускули и стави. Нека ръцете ви докоснат пода, а краката ви да не са кръстосани. Почувствайте, че потъвате в стола, дишайте дълбоко.

При пет минути можете да пробвате масаж. Фокусирайте се върху врата и главата си. Свийте ръката и в отпуснат юмрук и търкайте задната част на врата си. След това с пръстите си правете кръгообразни движения в основата на черепа и после останалия скалп. После преминете със същите движения към лицето.

Обърнете особено внимание на челото и челюстта си. Накрая затворете очи и покрийте лицето си с ръце. Така дишайте и издишайте няколко пъти. Ако разполагате с 10 минути, седнете удобно и се опитайте да си се представите на някое хубаво място.



Тагове:   човек,   медицина,   стрес,   зло,   добро,   психика,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665214
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив