Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 07:58 - Десет футуристични теории за еволюцията на човечеството
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1852 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2012 08:57


„Движението за доброволно умиране",
image

Когато писателите фантасти и футуролозите правят предположения за това, как ще изглеждаме в далечното бъдеще, тези предположения винаги се обединяват около една идея - „Не така, както днес". Хората ще се превърнат в биороботи, ще променят своята ДНК, ще се обединят с извънземна раса, ще станат безсъзнателни сенки, живеещи във виртуалното пространство, и още какви ли не почти налудничави идеи, но в никакъв случай няма да си останем предишните разумни примати.

Ето 10 футуристични предположения за това, какво би могло да се случи с нашето потомство в далечното бъдеще:

 

 

 

Антиеволюция

image

 

Тази идея се изразява в доброволното отказване на човечеството от ранговете „Властелин на природата" и „Венец на разума". Хората ще престанат да се смятат за по-висши в сравнение с останалото животинско царство на Земята и ще преминат в тотален регрес. Цивилизацията ще рухне, градовете ще бъдат завладени от дивите животни, пътища и заводи ще се превърнат в джунгли. В момента има доста привърженици (дауншифтъри) на тази идея, но по-голямата част от човечеството едва ли ще има желание току-така да се завърне в прегръдките на Майката Природа.

 

 

Доброволно измиране на човечеството

image

 

Но защо именно този сценарий? Отговорът е, че регресът на човечеството ще доведе до това, че няма да имаме друг избор - ще е най-добре да изчезнем така, както са изчезнали много други видове животни преди нас. Такава е целта на някои хора, активисти на „Движението за доброволно умиране", които имат сериозно предложение да прекратим цялата тази суета и благородно да измрем, оставяйки планетата на нейните изначални стопани - животните и растенията. Привържениците на това движение не смятат, че тяхната концепция звучи човеконенавистно, по тяхно мнение тя дори представлява един вид „Обнадеждаваща алтернатива на жестоката експлоатация и тотално унищожение на екологията на Земята".

 

 

Повишаване екологичността на човешкия род

image

 

Но да не бъдем толкова жестоки към себе си - има и по-меки начини за еволюция. Например изкуствено да се сближим с природата чрез помощта на съвременните средства. В статия, носеща името „Човешката инженерна мисъл и промените на климата", философите С. Матю Ляо, Андърс Сандбърг и Ребека Роуч предлагат да направим следните стъпки за завръщане към природата:

  • Да престанем да ядем месо и следователно да унищожаваме животните.
  • Да намалим броя си - мъжете с 21%, жените с 25%, за да намалим съответно нашата „екологична следа".
  • С помощта на генното инженерство да направим очите си котешки, така че да може да виждаме отлично в тъмното и по този начин да не губим енергия за осветление.
  • Да увеличим силата на волята си, вследствие на което в хората ще се увеличат и съчувствието и алтруизмът.

Като цяло няма нищо сложно в тези идеи, нали?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673845
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив