Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2014 16:20 - НЕВРОЗА
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2066 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 07.07.2014 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Психологическа криза,дължаща се на състояние на разединение със себе си или,по-формално,лека дисоциация на личността в резултат на активация на комплекси.

Всяка несъответност на характера може да причини дисоциация и всяко по-изразено разцепление между мисловната и чувствената функция е вече лека невроза.
Когато не си в единство със себе си.....се приближаваш  към невротично състояние.

Всяка невроза се характеризира с дисоциация и конфликт,съдържа комплекси и показва белези на регресия.

ЮНГ смята,че появата на невроза има цел,тя е една възможност за осъзнаване на това,което сме,за разлика от това,което мислим,че сме.

Чрез преминаване през симптомите,които неизменно придружават една невроза - тревожност,страх,депресия,вина и особено конфликт - ние разбираме нашите ограничения и откриваме истинската си сила.

Неврозата е опит за самолечение. На саморегулиращата се психична система да въстанови баланса,не по-различен от функцията на сънищата - само че по-силен и по-драстичен.

Известни са много случаи,при които човек дължи цялата си полезност,на неврозата,която го е предпазила от по-лоши неща в живота и го е принудила да живее по начин,който развива неговите ценни потенциални възможности.

Те биха били задушени,ако неврозата,с желязна хватка,не го е държала на мястото му.
Във всяка криза на съзнавано функциониране регресира енергия и несъзнавани съдържания се активират в опит да се компенсира едностранчивостта на съзнанието.

Неврозите като всички болести,са симптоми на лошо приспособяване. Поради някаква пречка - конституционална слабост или дефект,неправилно възпитание,лоши преживявания,неподходяща нагласа и пр.- човек отстъпва пред трудностите в живота и се връща отново в света на детето.

Несъзнаваното компенсира тази регресия,като произвежда символи,които,разбрани обективно,т.е. със сравнителен подход,реактивират общи идеи,които са основа на всички естествени мисловни системи.

Така става промяна на нагласата,която слага мост над разцеплението между човека,какъвто е,и какъвто трябва да бъде. ПРОДЪЛЖАВА



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - Koлега ,браво , пиша ти 6 ...
07.07.2014 18:08
ТЪй като съм професионалистка , а не
проф. перачка. Поздрави !!

“ ЮНГ смята,че появата на невроза има цел,тя е една възможност за осъзнаване на това,което сме,за разлика от това,което мислим,че сме.“
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674170
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив