Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2015 10:19 - Борис Немцов за Путин и банките...
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1634 Коментари: 0 Гласове:
1



Руският президент Владимир Путин обяви на голямата си пресконференция на 18 декември м.г., че при най-неблагоприятни обстоятелства Русия ще излезе от сегашната криза до 2 г. За десетте месеца на тази година брутният вътрешен продукт на страната нараснал с 0,6-0,7%, каза той. Безработицата пък е около 5,1%.

 

 

1200 журналисти от цял свят присъстваха на четиричасовата пресконференция. 

 

 

Бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов е най-големият критик на Путин. Потърсихме го, за да чуем и другата гледна точка за събитията, които се случват в Русия. 

 

 

Интервю на Албена Борисова

 

 

- Какви изводи си направихте от чутото на пресконференцията на Путин, Борис Ефимович?

 

 

- За Русия те са печални. В края на 2014 г. имаме икономическа и социална криза. Рублата се обезцени два пъти. А всъщност кризата е в политическата плоскост и е предизвикана от агресивната и неадекватна държавна политика. За икономическия спад Путин носи персонална отговорност. Ако не беше започнал да воюва с Украйна, то - за мене е очевидно, нямаше да има понижаване на цената на нефта. Нямаше да се получи тази дълбока икономическа криза. 

 

 

- Можем ли да очакваме в един момент Русия да изпадне в неплатежоспособност? Тези проблеми с рублата до какво ще доведат?

 

 

- Дефолт (б.а. - неплатежоспособност) няма да има. Дългът на правителството е сравнително нисък, той е само 57 млрд. долара. Затова неплатежоспособност на държавата не може да има. Обаче ще има фалити на банки и предприятия. Сигурен съм в това. Резервите в страната са почти два пъти по-малко от дълга.

 

 

- Какво означава това?

 

 

- Няма да стигнат парите за всички. Ще се спасяват само избрани от Путин икономически групировки. Та всъщност ето така дефолтът няма да бъде държавен, а корпоративен. И пак Путин носи цялата отговорност за това. 

 

 

- Нима си вярвате, че Путин, само той е виновен за всичко? Никога няма един виновник, особено когато става дума за една толкова голяма и мощна страна, каквато е Русия?! Много пристрастно реагирате. Къде са другите виновници, каквито без съмнение има?

 

 

- Вярвам, че той и само той е единственият виновник. Той е патологичен лъжец с огромна власт. И е способен да направи всичко, за да запази властта си. 

 

 

- Не сте ли много краен?

 

 

- Не! Не мисля. Путин е опасен човек.

 

 

- Искате оставката му. Нормално е, защото вие сте в опозиция. Как виждате слизането на Путин от властта?

 

 

- Той ще слезе от властта само когато пожелае. Но засега явно няма такива намерения. Нали ви казах, Путин има огромна власт. И никой не може да му я отнеме, поне засега. 

 

 

- Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че санкциите на ЕС няма да попречат на Русия. Даже ще й помогнат да развива икономиката си по-бързо?!

 

 

- Ама това е плоска лъжа. И за децата е ясно, че не е възможно. Хвърля се прах в очите на хората. 

 

 

- Нека ви върна към пресконференцията на Путин. На нея той каза, че конфликт в Украйна нямаше да има, ако Западът беше призовал украинците към ред...

 

 

- Това не е война между Русия и Украйна, за Бога! Това е война на Путин - цинична, лъжлива, кървава, братоубийствена. 

 

 

- САЩ застрашава Русия като развива противоракетната си отбрана - това е една от тезите на Путин?

 

 

- Става дума за патологичен лъжец, не разбирате ли? Той е готов да продължи агресивната си политика и няма да отстъпи. 

 

 

- Създавате впечатление на човек, който се е вкопчил в темата "Путин" и не търси друго обяснение за кризата. Винаги ръководителят носи вина, но все пак не търсите ли и другаде причините за всичко добро и лошо, което се случва в Русия в момента? Как приемате думите на Путин, че Русия не атакува Запада в политически аспект, а само защитава своите интереси?

 

 

- О, не. Не мога да коментирам думите на този човек. Не искам. Защо трябва да тълкувам думите му?! Дайте да приключваме разговора.  pik



Тагове:   война,   русия,   Немцов,   банки,   икономика,   pytin,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675265
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив