Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 13:42 - Едвин Сугарев: Борисов да се пази - ДПС е прегръдката на смъртта
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2392 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2015 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Последна редакция на 02/09/15 11:41 image

Едвин Сугарев

Пеевски може да се изплези на държавата, вече не му трябва имунитет

Главният прокурор е зависим, и през ум не му минава да посегне на КОЙ

Новата русофилска партия ще скара Първанов, Сидеров и Миков, което е добре дошло за Путин, казва пред Faktor.bg политикът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Сугарев, виждате ли връзка между осветяването на бизнеса на Делян Пеевски и предстоящите избори?

- Първата хипотеза, която за мен е най-реална, е, че Делян Пеевски вече не се нуждае от защитата, която му дава депутатският имунитет. Той може да се изплези на държавата и да каже, че е спокоен за своето бъдеще, тъй като цялата съдебна система стои зад него и никой не може да го докосне с пръст. Според самия Пеевски той излиза чисто бял от политиката, смята, че вече не му е нужна и става явен олигарх. Втората причина е свързана с изказването на премиера Бойко Борисов, който казва, че ДПС може да бъде партньор, ако се лиши от услугите на Делян Пеевски. Тази стъпка предполага по-близки отношения между партията на почетния председател Ахмед Доган и сега управляващите. От една страна партията на Сокола става гарант, че управлението в страната няма да се разпадне, но от друга страна се ограничават правомощията на Реформаторския блок в коалицията, например. Т.е., тази опция е свързана с предупреждение към реформаторите в коалицията, че нямат много опции и трябва да бъдат по-внимателни в действията си. Има и трета хипотеза, за която много хора не говорят. Възможно е тя да е свързана с бъдещи амбиции на самия Делян Пеевски, които налагат легитимирането на неговия бизнес с оглед на това да играе по-ясна роля в бъдещия икономически живот на България. Като се има предвид огромните финансови ресурси, които той заграби в голямата битка за КТБ с Цветан Василев, това е напълно възможно да се случи.

- Възможно ли е бизнесът на Ирена Кръстева и синът й да бъде смачкан, ако той напусне политиката, както твърди Емил Димитров – Ревизоро?

- Никой до този момент не си е позволил да смачка бизнеса на Делян Пеевски. Никой не си позволява да каже хипотезата, че името му е свързано с фалита на КТБ, което отдавна е доказвано от какви ли не източници. Зад Пеевски стои с пълна сила главният прокурор Сотир Цацаров, който очевидно е толкова зависим, че и през ум няма да му мине да посегне на Пеевски. Не трябва да се забравя, че депутатът е финансовият гуру на ДПС и много трудно партията на Местан може да си позволи подобен жест на банкрут. Такъв опит не би бил възможен заради това равнище, на което се намира съдебната система в България заради позициите на Пеевски в нея. Събитията, които се развиха около КТБ, доказват тезата ми.

- По какъв начин толкова млад човек се оказва съсобственик на „Булгартабак”, на медийна империя и е заподозрян в общественото пространство като съучастник в източването милиарди от КТБ?

- Мисля, че на всички вече им стана ясно, че приходите на Делян Пеевски идват от КТБ. Той самият се осмели да извади онова, което притежава. Оказа се, че е собственик на един стар Опел и на апартамент в не много престижен столичен квартал. Сега става ясно официално, че Пеевски е притежавал медиите, които са важна страна в коалицията КТБ, както наричам силата, крепяща правителството на Пламен Орешарски. За самия „Булгартабак” не става дума за 5-те процента, които има в компанията, а за цялата фирма и за „мистериозния” собственик, когото финансовите институции и тайните служби у нас отказаха да идентифицират. В същото време не трябва да забравяме, че държавата ни е партньор на „Булгартабак” в срамни реклами, които представят цигарите. Не трябва да се забравя обаче и още един факт. Сделката за „Булгартабак” минава през руските пари и интереси. За да не е собственик руската банка „ВТБ Кепитъл”, холдингът беше прехвърлен на непознато физическо лице, зад което се крие Делян Пеевски.

- Ще съвпадне ли сценарият „Булгартабак” с телекомуникационната сделка на Цветан Василев, който продаде БТК за едно евро?

- Цветан Василев беше изведен силово от играта и смачкан с помощта на БНБ и прокуратурата. Той нямаше никакъв избор и нямаше да продаде всичките си собствености за едно евро. Това беше цената за неговото оцеляване. Чрез сделката за едно евро Василев се опита да предотврати цялостното поглъщане на своята империя. Руската банка ВТБ се беше прицелила към неговата собственост. Интересен е фактът, че медиите, които той притежаваше и имаше тяхното страхопочитание, веднага след сблъсъка му с Делян Пеевски обърнаха палачинката по такъв начин, че той се оказа финансовият джингиби за всички далавери в държавата.

- Означава ли това, че в хибридната война в България Русия взима превес?

- Хибридната война тече с пълна сила. Телевизията, която беше овладяна от Цветан Василев (ТВ7 – б.а.), и с която той се опита да направи политическа структура, която да подмени това, което прави ДПС до този момент, е руска медия. Вероятно това е и една от хипотезите, заради които Василев беше преследван и принуден да напусне страната. Т.е., руската хибридна война има още една опорна точка у нас освен медиите на Делян Пеевски. Неслучайно до този разрив между двамата се стигна след провала на проекта „Южен поток”, тъй като коалицията „КТБ” се крепеше на това, Делян Пеевски и Цветан Василев да изпълняват функциите на защитници на руските интереси в енергийния сектор.

- Кой от кого е зависим – Пеевски от ДПС, или финансовото гуру на партията я държи под контрол?

- Ако трябва да бъдем честни, Делян Пеевски държи финансовия контрол в ДПС, доколкото тя беше политическото лице и институционалната опора около тандема между Пеевски и Цветан Василев. Благодарение на тях КТБ събираше при себе си парите на държавните предприятия и благодарение на тях фирмите, кръжащи около КТБ имаха преференции при получаването на обществени поръчки и приватизационни сделки.

- Как си обяснявате поведението на ДПС, която по наивен начин днес обяснява, че не знае за империята на своя депутат?

- От ДПС разбира се, че са знаели за империята на Делян Пеевски. Най-малкото защото и самата партия се е възползвала от парите му. Подобно поведение е обяснимо с оглед на това, че ДПС не обича да бъде извън властта. Тя е партия, която паразитира над всяко едно управление и има интерес да има слаби правителства в България. Моделът на коалицията „КТБ” всъщност беше римейк на правителството на Любен Беров, когато на нейно място стоеше „Мултигруп”, а ДПС беше лицето на групировката. В момента партията отново търси път към властта и от тази гледна точка очевидно иска да изглежда по-прилично и да не бъде засенчвана и загрозявана от лица като Делян Пеевски и Христо Бисеров. ДПС иска да се покаже като нормален политически субект, какъвто не е, защото представлява една мощна корпорация, която използва властта за финансовите си интереси. Въпреки обаче, че хора като Христо Бисеров ги няма, ДПС не си е променила нрава и характера, както ще се случи и със скриването на Пеевски.

- Какви ще бъдат щетите за ГЕРБ, ако подаде ръка за управление на Лютви Местан и може ли да се стигне до нови протести и предсрочни избори?

- Бойко Борисов трябва да си даде ясна сметка за това, че ДПС е прегръдката на смъртта – който се прегърне с нея, умира. Това се случи БСП, ГЕРБ трябва да внимава да не се случи същото и с ГЕРБ. За съжаление има признаци, които говорят за подобна опасност. Прекалено предпазливият начин, по който премиерът се отнася по казуса с КТБ и Делян Пеевски, говори за това, както и странните явления като странно назначение за омбудсман на Мая Манолова. То де факто провали самата институция. ГЕРБ не направи нищо, за да предотврати този избор. Не трябва да забравяме, че Манолова беше сред главните действащи лица в аферата „Костинброд”, която беше един не много тих държавен преврат. ДПС провали и НДСВ. Тя обаче беше една партия, която имаше за задача да осигури добро финансово бъдеще на Симеон Сакскобургготски. Останалите неща, за които са мислили нейните последователи, въобще нямаха никакво значение за лидера на тази политическа пирамида.

- Заговори се за създаването на нова русофилска партия у нас, финансирана от Кремъл. Каква ще бъде функцията на подобна фракция, свързана с Москва?

- Ако бъде създадена подобна нова партия, най-вероятно всички подобни формации ще се изпокарат отново, тъй като станаха твърде много у нас. Не вярвам, че нова русофилска формация може да изсмуче и да обедини традиционния червен електорат на останалите. Нито Георги Първанов, нито БСП, нито Волен Сидеров са хора, които ще се предадат лесно и ще отстъпят територията си. Ако бъде създадена нова русофилска партия, тя ще бъде набързо задушена, ще бъде превърната за смях, както стана с новата СИРИЗА в Гърция, или ще се стигне до битка между всички леви формации, което ще бъде добре за България. Колкото по-скарани са русофилите, толкова повече водят битки помежду си кой да обслужва интересите на Путин. Това е по-добре и за самия руски президент. Смешно и жалко е в една суверенна държава да съществуват партии, които да утвърждават нечие чуждо влияние върху вътрешната й политика. Това обаче е положението в България. Където родоотстъпниците се чувстват като у дома си. 

  image image   image   image
Copyright All Rights Reserved.



Гласувай:
1



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
02.09.2015 15:55
Перфектен анализ на ситуацията в момента. Логиката на събитията потвърждава до голяма степен достоверността му. Добре е, че се заостря вниманието на формиращото се вече гражданско общество към развитието на тези процеси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665980
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив