Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2015 17:48 - Ислямска държава и "Руски свят" имат един и същ офис в Москва?
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1980 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Олег Панфилов

 

Означава ли, че терористите искат да построят свой "руски свят" върху отломките на Сирийското християнство

Олег Панфилов*ru.krymr.com

От потока в новините искам да акцентирам върху две: "Ислямска държава заплашва да взриви Белия дом във Вашингтон" и "Руската авиация е бомбардирала 140 обекта на ИД"

Понеже не съм млад човек, затова съм свикнал да се замислям и да анализирам всяка новина. Например, че ИД понася огромни загуби от руските бомбардировки всеки ден - по няколко десетки обекта.

Първи въпрос, който възниква: Излиза, че ИД е организацията с най-развита инфраструктура, по-добра от тази, в самата Русия, щом толкова обекти са успели да настроят? Втори въпрос: Ако ИД понася всеки ден толкова загуби, то защо те заплашват Белия дом във Вашингтон, а не Кремъл в Москва?

Имам оскъдни познания в областта на мениджмънта при появявата на многобройните терористични организации, но ИД ме заинтересува заради няколко детайла.

Първо със странното съвпадение, че почти 

1/3 от бойците на ИД са рускоговорящи

Означава ли това, че те искат да построят свой "руски свят" върху отломките на Сирийското християнство, за което така често говори Путин и неговият идеологически съюзник Кирил (Гундяев), но под черното квадратно знаме. Някой вече го нарече плагиатор и предложи на роднините на Казимир Малевич да го съдят.

Второ: По какъв начин повече от 5000 граждани от постсъветското пространство са се оказали там, под палмите на Палмира, още и със семействата, т.е. с жените и децата си. Там курорт ли им е, или какво?

Трето: Ако тези бивши съветски граждани са се оказали там от година-две, а някои и от преди три години, то защо родните власти на тези същите страни едва сега се стресват и един през друг започват да стенат за своите заблудени граждани?

Има и много други въпроси и те засягат не само организацията - което е по-лесно разбираемото: хвърлил някой няколко стотин милиона и си поръчал рейдърска армия за решение на геополитическите си проблеми. Въпросът е друг: как са успели под Черния квадрат да съберат толкова заблудени постсъветски овци, а това не става с обява във вестник или благодарение на телевизионна реклама. А и кой е провеждал кастинга? А кой определя способностите като стрелкови умения или пригодност да се управляват танкове и друга бойна техника? Доколко познавам Корана, заветите на пророка, каква му е идеологическата готовност да се пожертва заради ИД? Кой плати пътните разноски на доброволците и семействата им, и на децата им? По кой маршрут стигнаха до там? Имало ли е бойна преподготовка? И накрая, защо ИД изведнъж са решили да създадат рускоезични сайтове и даже радиостанция? Да не би да са решили да подмамят в Сирия коренните жители на Вологда или на Брянска област?

ГЛАВНОТО ИМ ПОСТИЖЕНИЕ Е: ЗА ТЯХ ГОВОРЯТ, МНОЗИНА СЕ СТРАХУВАТ, МНОЗИНА НЕДОУМЯВАТ.

С натупване на въпросите, от самосебе си не се подразбира бързо търсене на отговорите, но тайнствеността, с която е обгърнато създаването на ИД, и днешните й действия, навеждат на мисли, че авторите, организаторите и мениджърите или са много слабо образовани, или преди това са ръководили подразделение, не по-голямо от ТКЗС в Самаркандска или в Саратовска област. Да, до главното са се добрали - за тях говорят, мнозина се страхуват, мнозина недоумяват. А сега вижте ясно държавния глава Владимир Путин и Дмитрий Медведев - и вие няма да видите този страх. Разбира се, 

те са калени - 15 години на власт

изработват гени на мъжественост и непукизъм по отношение на своето население, така също и по отношение на международната общност. Но никой не би през устата Медведев да каже, че терористичните актове били, заради нежеланието за договорки с Русия. В оригиналнал: "Понеже става дума за война против тероризма, война, която е обявена срещу целия цивилизован свят, и в такава ситуация трябват договорки, а не опити да се пресмята, кому това е изгодно..." Това е, грубо казано, като вкарване на сапуна в правото черво... А ако се вгледате внимателно отстрани, то ще видите обикновен шантажист, който гради своята политика върху страха на останалите.

Действията на ИД много ми напомнят болшевишките организации в периода на установяването на съветската власт. Много обещания за "справедливост", за вярата в светлото бъдеще, привличането на бойните офицери и интелигенцията, в лозунга: "да разпалим световен пожар!"

В търсене на отговора за своите въпроси, аз се обърнах към моите земляци - таджикистанците. От Таджикистан, според различни сведения, в ИД воюват от 400-500, до 30 хиляди души. Последната цифра явно е преувеличена, само защото, както утвърждават моите събеседници, повечето таджикистанци попадат в лапите на вербовчиците не в Таджикистан, а на територията на Русия. И, както излиза, сред тях има много хора с висше образование и даже със стаж в бизнеса. В религиозно отношение, тези хора били донякъде сведущи, но не и фанатици. А доколкото ИД действително е интернационал от таджики, узбеки, киргизи, казахстанци, азърбайджанци, то, поврвайте, тях едва ли ги обединяват езиковите различия, култури или отношението към исляма. Те навярно помежду си общуват на руски език и командите си отдават, псувйки, традиционно по руски.

Една от знаковите фигури е командирът от спецотрядите на МВР в Таджикистан половник Гулмурод Халимов. В своето видеообръщение на руски език(!) той обяснява своето решение като протест срещу методите в работата на МВР на Таджикистан, със забраната на петкратния намаз и обличането на традиционната мюсюлманска носия. Докато първата претенция е социално-административна, втората е странна - за молитва на мюсюлманите са нужни само килимче и пет минути. А тртата е съвсем абсурдна! Който е бил в Таджикистан, той не би могъл да види старци по дънки или с шорти. Но в МВР да се появиш в народна носия или с чалма е съвсем удивително.

Кариерата на този полковник е била блестяща: заапочвайки от редови боец в специалните части, през 1997г. е минал през няколко стажа в САЩ, а през последните три години е бил командир на специален отряд на МВР в Таджикистан и има държавни награди. Властите на Таджикистан, веднага щом през април не го намерили на работното му място, го лишили от званията и всичките му награди. По време на гражданската война от 1992-1997г. често преследвали роднините на опозиционните. Методът е отработен и действащ, тъй като таджикистанците имат големи семейства и натискът върху тях често довежда до желания за власите резултат. Полковник Халимов оставил в Таджикистан семейство и осем деца, които никой не закача.

НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ, ЖИВЕЛИ В УСЛОВИЯТА НА ТОТАЛНАТА МАРКСИСТКО-ЛЕНИНСКА ПРОПАГАНДА И РЕПРЕСИИ, ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ "ИСЛЯМИСТИ" ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ.

Възможно е, с времето да успея да намеря отговори поне на част от моите въпроси, докато пиша, по-скоро като любопитстващ, отколкото като експерт. Добре известно е 

как СССР създавше, възпитаваше, подготвяше и финансираше терористи, 

които наричаха себе си "народно-освободителни движения". Сега ги наричат сепаратисти, а за по-голям страх - "ислямисти". Особено нелепо звучи това по отношение на жителите в постсъветското пространство, където нямаше религиозни училища, а единственото медресе в Бухара и Ислямския институт в Ташкент бяха под най-жестокия контрол на КГБ. Там подготвяха не само имами, но и осведомители. Няколко поколения, живели в условията на тоталната марксистко-ленинска пропаганда и репресии, просто не могат да бъдат "ислямисти" по своята същност. Престъпници, прикриващи се зад Исляма, могат, както кръстоносците, да палят градове, "в името на Христос". Но какво общо има тук религията и още повече - черният квадрат на Малевич?

Ето и още един цитат на Медведев от заключителната пресконференция в рамките на форума на страните членки на Азиатско-Тихоокеанския икономически съюз АТИС /АРЕС/ в Манила: "Позицията на нашите партньори ще се променя и, в крайна сметка, това ще способства за формирането на антитерористична коалиция, която ще обедини страните, заинтересовани от изкоренявнето на терора в Близкия Изток и унищожаването на ИД като явление. А това, че в настоящия момент ИД, по същество, се явява такъв терористически интернационал, който заплашва целия цивилизован свят, според мен, сега е ясно абсолютно за всички". Край, ИД е просто явление, но той много иска обединение със Запада за "изкоренявае на терора от Близкия Изток". Е, разбира се, много е важно напомнянето, че ИД е "терористически интернационал", премълчавайки че една трета част от него е рускоезичен.

Трудно е да се предположи как ще завърши всичко това, но, струва ми се, никой не е отменил желанието на Путин за раздухване на световен пожар и пак окачествяването му като геополитически лидер, задълбавайки в Близкия Изток не с банален отпор срещу Хамас и Хисбула, а основателно, за дълго и за да контролира износа на нефт.

Дори бих предположил, че ИД и "Руски свят" имат един и същ офис в Москва и много желаещи да се погреят край печката с горящи нефтодолари

Превод: Таня Стоянова

*Олег Панфилов е професор в държавния университет на Грузия, основател и директор на московския Център за разследваща журналистика (2000-2010).

imageКЪМ ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА САЙТА   imageНАГОРЕ image    



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665110
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив