Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2016 09:03 - Проучване: Корупцията на правителствата прави и гражданите по-малко морални
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2358 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проучване: Корупцията на правителствата прави и гражданите по-малко морални Последна редакция на 11/03/16 21:21 image   Хората започват да вярват, че е допустимо да се живее извън традиционните морални кодове

Ново изследване установява, че честността не е универсално качество, а зависи от морала на ръководителите на дадена държава, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус". Ако изборите се манипулират или политиците са подкупни, или има високо ниво на избягване на данъци и измами, то това поведение се пренася сред цялото население.

Учени от Нотингамския университет са тествали честността на 2500 младежи, които са нямали информация за нивата на корупция в родните си държави. Те са били помолени да хвърлят зар насаме, като са получавали парична награда в зависимост от цифрата, която се падне. Колкото по-голяма е била цифрата, толкова повече пари са получавали. По време на експеримента студентите са били заснемани с видеокамера без тяхното знание, така изследователите са можели да видят дали лъжат за цифрата. Оказало се, че британските студенти, наред с тези от Швеция, Германия, Литва и Италия, са най-честни. На другия край на скалата са били участниците от Танзания, Мароко, Китай и Виетнам.

Според авторите проучването показва, че обществото плаща сериозна цена за корупцията в държавата, която има не само финансови измерения, но се изразява и в разрушителен психологически ефект. “Етичните ценности, сред които е честността, се предават от известните хора, приятелите и родителите,” казва водещият автор д-р Саймън Гахтър. “Хората често възприемат хората с висок статус, каквито са бизнес лидерите и знаменитостите, като ролеви модели и техните лъжи дават лош пример за нечестни практики.” 

Учените посочват, че широкото разпространение на измама и корупция води към “сенчеста икономика”, в която гражданите започват да вярват, че е допустимо да се живее извън традиционните морални кодове. 

Изследването е публикувано в журнала Nature.   /faktor.bg/




Гласувай:
6



1. tres1 - точно така е
12.03.2016 09:51
Няма ли го личният пример - доверието и честността гравитират около Нулата.
Пример: - В древни времена войските са се водили от водачите си, следвани от най-добрите бойци, след време /и в днешно време/ командирите ги няма никакви, а бойците да се оправят сами. Тогава в зависимост от подготовката им те се оправят или не, като в крайна сметка започват да оправят командирите си /елементарно Уотсън/
цитирай
2. platttonnn - Вярно,
12.03.2016 14:45
подражанието,а то е вродено, ни прави общност,но малко го осъзнават. Повечето родители и възпитатели смятат,че само с думи може да обучават,това не работи никога. Няма как майката с цигара в ръка да обяснява на малкото си момче,колко е вредно пушенето. От там поговорката /крушата не пада по-далеч от дървото.
цитирай
3. kvg55 - Управниците са модел за подража...
21.03.2016 21:14
Управниците са модел за подражание.
Иначе се оказваме глупаци.
цитирай
4. platttonnn - За да бъда разбран и от някои философи,
22.03.2016 17:58
трябва да внеса малко яснота. Точната дума е идентификация,което означава неосъзнато подражание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665155
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив