Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 08:06 - Протест-менте за изпускане на парата?
Автор: platttonnn Категория: Политика   
Прочетен: 1122 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако кабинетът отстъпи, Дянков да подаде оставка image Само два-три часа след първия по-сериозен протест на синдикатите пред парламента, правителството сви знамената и взе да дава заден. Както стана ясно предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012 година беше изтеглено от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Решение на проблема ще се търси съвместно със синдикатите, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. От една страна трудно е да се допусне, че управляващите вдигат бялото знаме още с първите лозунги и скандирания на протестиращите. Малко вероятно е синдикатите тепърва да са предложили неизвестни досега и спасителни подходи и схеми за запълване на бюджетната яма в НОИ, които не са обсъдени с правителството. Нелепо е да се смята, че кабинетът е имал изход, но въпреки това „за разнообразие” е решил да вдига пенсионната възраст с 1 година още от януари. Тогава?

Интересна хипотеза привижда тайна договорка между правителството и синдикатите при която едните отстъпват под справедливия натиск на другите но имат резерви да се справят с критичната ситуация и така всички са доволни и с повишен рейтинг. И в нея има доста логика. Най-малкото, защото така се изпуска парата на общественото недоволство и социалното напрежение спада.

Синдикатите отлично знаят, че месец, след като Борисов спечели нови два избора и получи одобрение за управлението си трудно могат да му искат оставката. Най-малкото, защото на практика няма кой да дойде при предсрочни избори или при всички случаи коалиция без ГЕРБ не става. Практиката показва, че досега всички „експертни” кабинети са управления на безотговорността. Според Станишев пък самият Борисов „тегли” колата към предсрочен парламентарен вот след успеха си през октомври.

Колкото и относителна да е вероятността от подобен сценарий, неочакваната сговорчивост на кабинета по ключови въпроси за стабилността на страната едва ли може да се обясни единствено с желанието на премиера да се хареса на всички. Би било и опростено и невярно. Но ако действително се намери изход и се постигне споразумение, различно от сегашната позиция на правителството човекът, който незабавно трябва да подаде оставка се казва Симеон Дянков. Той вече обяви, че няма да е финансов министър в следващия кабинет на ГЕРБ. Може и да не дочака края на този.

Евгени Петров
 


Тагове:   ново,   лъжа,   истина,   игри,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. dedenze - При представителната (партийна) "демокрация" всичко е менте
01.12.2011 13:11
Включително и синдикатите, нещата се свеждат до келепир и далавера !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674229
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив