Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2011 05:50 - Опозицията на нож с управляващите заради фискалния пакт
Автор: platttonnn Категория: Политика   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
1



image България няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд. Това стана ясно от изказването на външния министър Николай Младенов в парламента.

  

Той подчерта, че страната ни решително подкрепя усилията на ЕС за справяне с кризата,  но за България е изключително важно запазване на правото на държавите-членки да заявяват самостоятелна данъчна политика, изтъкна Младенов.

По думите му тази позиция е била заявена категорично и от премиера Бойко Борисов на последния съвет на Европейския съюз.


Намираме се на ключов момент в европейската история, подчерта първият ни дипломат. Нужни са смели решения за възстановяване на финансовата стабилност, допълни министър Младенов.

Той увери, че окончателната българска позиция по фискалния пакт, ще бъде съгласувана с депутатите. А българското правителство ще държи в течение НС за всеки етап от разговорите, които се водят.

 

Младенов призова парламентарните групи за внимание и толерантност по темата, за да не предизвикат по-големи проблеми от тези, които ЕС се опитва да реши.

 

След изказването на Николай Младенов реакциите не закъсняха. Иван Костов посочи, че най-слабата част от изказването на Младенов е формулата на консултации с българския парламент.


С кого ще направи консултации правителството не сме наясно, коментира синият лидер.

Той настоя правителството да представи документ на депутатите какво кабинетът иска да постигне от участието във фискалния пакт. Това, което може да е добро за държавите, може да не е добро за хората, изтъкна Иван Костов.

 

Според него ограничаването на дефицита е закъсняла мярка за страните с голям дефицит.


Не можем да мълчим като риби, категоричен е Костов. Нашето правителство няма нито един инструмент да повлияе на дълговата криза в Европа, нито да подпомогне икономическото възстановяване на ЕС, смята още лидерът на ДСБ.


Проблемът на правителството е как да бъде стабилизиран валутния борд, изтъкна още Костов.

Според Павел Шопов от Атака пък парламентът е поставен пред свършен пакт, тъй като правителството ни вече е заявило позицията си по плана "Меркози" за стабилизация на еврото и то без да получи мандат от НС. Той призова да се защити българския национален интерес.

Като потъпкване на българската Конституция и НС, социалистите определиха българската позиция за фискалния пакт. И червените смятат, че преди премиерът ни да даде съгласие за участие на страната ни, е трябвало да дискутира темата с депутатите.

 

Къде е българската позиция и до колко са защитени българските интереси, попита Меглена Плугчиева. Тя поиска график от правителството за разговори с депутатите и обществото по фискалния пакт.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665980
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив