Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 17:59 - Димитър Попов: БКП раздаде 2,2 млрд. долара на свои
Автор: platttonnn Категория: Политика   
Прочетен: 1512 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Затова и до днес се появяват неочаквани милионери, смята експремиерът image Бившият премиер Димитър Попов, който по време на икономическата криза през 1990 година оглавява правителство "на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии, заявява в обширно интервю пред “168 часа”, че според него БКП е раздала 2,2 млрд. лева веднага след промените през 1989 година, със знанието и под контрола на Политбюро. "Харченето на тези огромни средства е извършвано и се извършва не от тези, които носят отговорност, а от други хора", категоричен е Попов.

Димитър Попов, известен с култовата фраза "За бога, братя, не купувайте!", оглавява кабинета след гладната Луканова зима - периодът, в който всичко, което прословутите милиони и куфарчета на БКП вече са раздадени където трябва и на когото трябва.

Помолен да направи паралел между политическата и икономическата ситуация в страната по време на своето управление и в днешния момент Попов казва, че общото в двата случая е кризата.

“Основната ни задача беше да поемем политическата отговорност за осъществяването на преход в управлението на държавата, което дотогава беше изцяло в ръцете на БКП. Не беше лесно. Особено на фона на отиващия си политически и икономически строй, осъществяван от личностите, които управляваха персонално и от името на БКП. За щастие тази политническа сила бързо и ясно разбра, че нейното време безвъвзвратно си е отишло”, смята бившият премиер.

“Темпът ни на развитие е толкова бавен, че прави много труден отговора на въпроса кога ще елиминираме беднотията.

“Преди идването на нашето правителство България е имала 2,5 млрд. долара резерв. Подсказа ми се, че част от парите са използвани неясно за какви цели. Тогава положих усилия да изясня въпроса и в крайна сметка се разбра за какво става дума. Партията е раздала 2,2 млрд. Трябва да уточним, че , че използването на тези пари се е контролирало не от Министерството на финансите, а от висшия партиен Синедрион – Политбюро”, разказва Попов.

“Така че аз не съм могъл да контролирам този разход и не съм станал министър-председател, за да прикривам нечии действия, а за ада извършим помиряването. Знае се кои са получили тези пари, но изобщо не съм имал задача да ги издирвам и да търся отговорност”, твърди експремиера.

Има списъци и който ги е давал, той ги пази. Доколкото това е било контролирано от висшите ръководители на партията, не е могло да остане в абсолютна тайна, знаеше се, спомня си Попов.
 



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Не са само толкова, по 10 може би и ...
31.12.2011 00:24
Не са само толкова, по 10 може би и нагоре...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676005
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив