Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 20:43 - Плевнелиев отзовава 17 посланици ченгета
Автор: platttonnn Категория: Политика   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сменят сега общо 25 дипломати, останалите чакат
Смяната на 17 от 39 посланици с минало в ДС ще поиска правителството от новия президент Росен Плевнелиев. Това ще бъде решено на утрешното заседание на кабинета. Преди него, на ранна среща в президентството Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят последния вариант на списъка с посланиците за отзоваване, пише "Монитор".  Източници на изданието потвърдили, че това ще е темата на разговора. Очаква се указите за отзоваването да бъдат подписани от президента след визитата му в Брюксел.

Намеренията на външния министър Николай Младенов са да прибере на траншове всичките 39 дипломати, за които Комисията по досиетата обяви принадлежност към репресивните служби на някогашния режим. Справка на „Монитор” показва, че 20 от тях са с изтекли мандати, а на още 4-ма предстои завръщане заради закриването на дипломатическите представителства.

Очаква се днес кабинетът да вземе решение за смяната на общо 25 посланици, от които 17 са с агентурно минало, а общо 23 с изтекли мандати. В първата вълна e зам. външният министър в кабинета „Станишев” Любомир Кючуков, който бе изпратен през лятото на 2009 г. в Лондон въпреки информацията, че е работил за някогашните служби. За неговата позиция най-вероятно ще замине заместникът на Николай Младенов Константин Димитров. Колегата му Димитър Цанчев, който доскоро беше в Израел, се готви да замени Бойко Коцев в постоянното представителство на България в ЕС. Премиерският съветник по евровъпросите Ангел Чолаков може да поеме мисията в Рим на мястото на Атанас Младенов, който е от ДС списъка. Възможно е сред бъдещите дипломати да попадне и доскорошният началник на кабинета на Георги Първанов ген. Никола Колев.

В първата вълна на рокади ще са и тримата дипломати, които осъдиха МВнР във ВАС за прекратените си задгранични командировки. Това са Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, които са титуляри в мисиите ни в Холандия, Сърбия и Гърция. И тримата са с изтекли мандати и огласено агентурно минало.

Очаква се временно управляващите в посолствата в Египет, Австрия, ЮАР, Словакия и Сирия да бъдат повишени в ранг и да станат посланици. В тези столици също се оказа, че България е представлявана от сътрудници на някогашните служби. Проектите за укази, които правителството ще предложи на президента за назначение на новите представители на страната ни, са с мотиви, докато в тези за отзоваването това липсва, твърдят още източниците.
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673785
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив