Постинг
18.01.2012 20:55 -
За да се предпазим от инсулт – повече храни с магнезий
Консумиращите повече богати на магнезий храни имат по-нисък риск от исхемичен инсулт, показва анализ на 7 международни проучвания сред 250 хил. души.
източник: Dreamstime
За период от около 12 години, 6 500 от участниците получават инсулт, отчитат изследователите. Резултатите показват, че при всеки 100 мг магнезий, приемани с храната всеки ден, рискът от исхемичен инсулт, намалява с 9%, казва Сузана Ларсън, професор в Каролинския институт в Стокхолм. Основен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци. Храни, богати на минерала, са и ядките, бобови култури и пълнозърнести продукти. Препоръчваният дневен прием на магнезий е около 330 мг за мъже и около 280 мг за жени. Изискванията варират от 40 до 280 мг за кърмаческа до юношеска възраст. Магнезият в състава на някои неорганични съединения и е важен за минерализацията на костите и емайла. Наред с това обаче още по-важна е ролята му в широка гама от метаболитни процеси – от синтезата на рибонуклеиновите киселини – ДНК и РНК, до тази на въглехидрати, липиди и белтъци. Отговорен е за мембранния транспорт на други електролити, има отношение към провеждането на нервни импулси, към съкращението на гладка и напречно-набраздена мускулатура, включително мускулатурата в съдовете и сърцето.Тагове:
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 8435
Блогрол