Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 19:06 - СЕМ към bTV: Подбуждате подпалвачите на коли!
Автор: platttonnn Категория: Видео   
Прочетен: 1530 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Телевизията на Красимир Гергов давала уроци на хората с лабилна психика и на image   Съветът за електронни медии изпрати остро писмо до ръководството на частната телевизия бтв заради поредица от материали за запалените автомобили в София. Според регулаторния орган, чрез тях електронната медия подбуждала подпалвачите на коли. Това се посочва в писмото на шефа на СЕМ Георги Лозанов до бтв. В институцията са получени сигнали за излъчени материали с проблемно програмно съдържание по повод на репортажи и журналистически анализи за събитията, свързани със серията автомобилни палежи и по-конкретно „bTV репортерите“ – „Пиромания“, излъчено на 17 декември 2011 г.

В сигналите си гражданите са написали, че „кадрите бяха изключителен стимулатор за подпалвачите...за мен това беше чист наръчник как да подпалим автомобил“; „видео-урок за хората с лабилна психика и подрастващото ни поколение“; „вече е късно, защото информацията отиде до хора, които биха се възползвали от нея“; „журналистиката е в полза на обществото, а в случая вреди“. Съветът на своето редовно заседание разгледа казуса.

Журналистическото разследване за зачестилите палежи на автомобили на „bTV репортерите“ – „Пиромания“  следва поредица от материали по темата в отговор на засиления обществен интерес, в повечето от които личи загриженост за възможните предпазни мерки срещу маниакалните действия на подпалвачите, желание за сътрудничество с полицията и подкрепа към гражданската самоорганизация срещу подобни действия, се казва в писмото.

„Заедно с това обаче части от цитираното предаване преминават деликатната граница между информирането за едно опасно разрастващо се явление и рискът начинът, по който се информира за него, да окуражи и обслужи възпроизвеждането му. Макар да няма пряка законова разпоредба, професионално очевидно е, че, когато отразява криминални явления, дълг на журналистиката е, освен да реализира правото на зрителите да знаят в дълбочина за тях, и да съдейства за предотвратяването и разкриването им. Тенденцията, ако процесът не бъде овладян да доведе до групова психоза, прави още по-ключова ролята на медиите в случая.

Съветът за електронни медии не би допуснал намеса в програмната политика на никоя медиа, но се обръщаме към вас, заради влиянието, което имате върху общественото мнение в страната и осланяйки се на социалната отговорност, която bTV неведнъж е проявявала в кризисни ситуации.

Независимо от конкретния повод, напомнянето на СЕМ се отнася и до останалите медии, които отразяват темата, и се изправят пред същия проблем”, пише в писмото на Георги Лозанов./БЛИЦ
  image



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. mitkaloto - Те са толкова кадърни, че друго не ...
22.12.2011 22:38
Те са толкова кадърни,че друго не могат да измислят.
цитирай
2. estirbg - ТОВА НЕ ИМ Е ЗА ПРЪВ ПЪТ
24.12.2011 17:57
Предоставят наръчник как да се краде, като се започне от битови кражби, крадене на лични данни от компа, "точене" от дебитни карти, измами при он лайн търговии, та се достигне до "уроци" при улично джебчийство...а, забравих да включа и следенето и подслушването с мобилните апарати...Все "полезна" и изчерпателна информация за злодейците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2659847
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив