Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 19:11 - Девет милиона лева прибира контролираният от „Октопода“ Алексей Петров Съюз за стопанска инициатива.
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.12.2011 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Протестиращите“ синдикати прибират 53 млн. лева европари image Снимка: Иван ГРИГОРОВ  Работодателската организация на фирмите от обкръжението му получава крупната сума по проект, одобрен от Агенцията по заетостта в качеството й на договарящ орган по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на Европейския социален фонд, установи проверка на “ШОУ”. Големите пари са безвъзмездна финансова помощ за хората на подсъдимия по делото „Октопод“ бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. Съюзът за стопанска инициатива е конкретен бенефициент по проекта „Повишаване на ефективността и гъвкавостта на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори“. Целта на процедурата е „Подобряване на адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда в България като съществен фактор за ограничаване на неформалната икономика, за балансиране на търсенето и предлагането на работна сила и за прилагане на мерки за гъвкава сигурност, посредством съвместни мерки на социалните партньори“. Максималният размер на бeзвъзмездната финансова помощ е 8 902 959 лева.

Партньори на Трактора по този проект са КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Деветте милиона са отпуснати с подписа на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Росица Стелианова. По проекта са „обучени“ малко над 3000 души от цялата страна. Не е известно какви умения са придобили безработните, но е сигурно, че нестопанската организация на Алексей Петров е усвоила парите.
Организирането на стачки срещу правителството под маската на „защита на интересите на работниците“ не пречи на синдикатите мощно да усвояват пари от еврофондовете, сочат данните от регистрите на одобрените проекти. Босовете на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Константин Тренчев са получили и получават милиони от Европа с подкрепата на социалното министерство. Само по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2010 – 2013 г., в партньорства с работодателски организации, двамата усвояват 53 млн. лв. по 6 проекта. За разлика от политическите партии, по закон синдикатите не отчитат изразходването на тези средства. Нито един държавен орган няма право да им потърси сметка за харченето на парите. Сметната палата досега не е проверявала синдикатите, тъй като според Кодекса на труда това не влиза в задълженията й, защото КНСБ и „Подкрепа“ не са официални разпоредители с бюджетни средства. В момента се подготвя нов закон и

ГЕРБ се ангажира да вкара одита на двата синдиката в плана на Сметната палата

за следващата година.

Странните взаимоотношения между властта и профсъюзите продължават, след като социалният министър Тотю Младенов допусна синдикалните босове до участие в Комитета по наблюдение на програмата, който определя кой може да получили европейско финансиране и кой не. При това положение не е трудно да се предположи, че синдикалните лидери лобират за собствените си проекти, тъй като са бенефициенти по тях. 9 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европа усвоява КНСБ, съвместно с контролираната от вестникарския бос Огнян Донев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Парите са отпуснати по проект, озаглавен „Разработване на единна стратегия и реализация на съгласувани политики за реализация на човешките ресурси в контекста на лисабонските цели на корпоративната и социална отговорност“.

Българската търговско-промишлена палата и КТ „Подкрепа“ пък са прибрали 8,9 млн. лв. по поредния проект от програма „Развитие на човешките ресурси“. С милионите двете паразитни организации ще „повишават обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово-правните и осигурителни отношения“. Единствената извършена дейност по проекта е проучване сред ограничен брой работодатели и заети лица за това дали са запознати и отстояват правата си.

Почти 9 млн. са лапнали Българската стопанска камара и КНСБ по поредната безсмислена „социална“ инициатива, показва проверка на “ШОУ” в регистрите. Одобреният им проект е наречен „Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективно трудово договаряне“. И тук двете организации са „провеждали изследвания“, правили са анализи и са разработвали „приложни разработки“. Парите са усвоени и въпреки това работниците си остават „неограмотени“ за трудовите си права, а делът на сивата икономика продължава да расте.

Златният европейски дъжд не е подминал и Асоциацията на индустриалния капитал в България, който съвместно с КНСБ е получил 8,9 млн. лв. по поредния проект. Милионите са описани в проект за „ограничаване и превенция на неформалната икономика“. Парите са похарчени за семинари и лекции, посетени от ограничен брой избрани хора.
 



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675520
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив