Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 09:48 - Трезорите ще бъдат притиснати със закон да променят лихвите и таксите
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 1249 Коментари: 1 Гласове:
0



 Управляващите са готови едностранно да наложат нови регулации в банковия сектор, ако не постигнат консенсус с трезорите по промените. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Симеон Дянков. "Министерството на финансите е основното, което има право да предлага закони, свързани с банковия сектор. Ние се съветваме с банките, но ако те не са съгласни, а ние мислим, че дадени промени са наложителни, те ще станат така или иначе", коментира вицепремиерът пред БНТ. 

Финансовият министър и вчера имаше среща с банкерите, след която нито една от страните не пожела да каже как е протекла дискусията. Някои от банкерите, с които "Сега" опита да се свърже, бяха видимо изнервени и отказаха да коментират, други отрекоха изобщо да е имало такава среща, трети пък бяха изключили телефоните си. 

Преди срещата Дянков съобщи, че банките вече са дали съгласие по две от трите мерки - за въвеждането на международния индекс "Юрибор" като база за определянето на лихвите по заемите и за наблюдение на кредитите до 400 лв. Той обясни, че в началото са имали известни разногласия с банкерите по въвеждането на индекса, но вече са се споразумели, че то е неизбежно. Според министъра, ако има едни и същи ясни правила, пазарът ще стане значително по-прозрачен и по-конкурентен. 

Дянков призна, че най-големи различия в позициите има по банковите такси. Той предлага част от тях да бъдат премахнати, а други да се поделят между кредитополучателя и трезора. "Банкерите твърдят, че таксите са европейска практика, но това не е така поне в по-голямата част на Европа", коментира вицепремиерът. 

По неофициална информация по време на вчерашната среща банките и финансовото министерство са се върнали в изходната позиция. След като Дянков е представил проекта си за промени в Закона за банките и Закона за потребителския кредит, банкерите не само не са ги подкрепили, но и са оттеглили съгласието си и по останалите мерки. 

Разговорите между финансовото министерство и банкерите ще продължат, но ако до следващата седмица не бъде постигнато съгласие, вицепремиерът ще внесе за обсъждане в правителството проекта във вида, в който е подготвен от неговите експерти. Ако той бъде одобрен от кабинета, спорът за регулирането на банковите лихви и таксите ще се пренесе в парламента. Очакванията са, че тази по принцип лява мярка за административно налагане на регулации в банковия пазар ще срещне отпор именно от опозицията вляво.



ПРОМЕНИ

При отпускането на ипотечни кредити трезорите ще трябва да дават пълна информация за това как се определят лихвите, какви са общите разходи по заема и т.н.Това са част от предложенията на евродепутата Илиана Иванова от групата на ЕНП (ГЕРБ). Депутатите от икономическата комисия в Европарламента внесоха над 800 предложения за промяна по законодателното предложение на ЕК за директива, която да даде яснота при тегленето и обслужването на заемите. Очаква се законодателният доклад да бъде гласуван в края на месеца.



Гласувай:
0



1. kostadin - Трезор закон го не лови !
25.04.2012 22:00
Трезор закон го не лови !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665041
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив