Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 18:07 - Далавери с еврофондовете надхвърлили 50 млн. лева
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 924 Коментари: 1 Гласове:
1



 Наложените финансови санкции заради нередности по седемте оперативни програми на ЕС надхвърлиха 50 млн. лв. Потърпевши са основно общините, но има наказани и министерства, областни управи, фирми и неправителствени организации. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. 

 

Най-много са санкциите по оперативна програма “Околна среда” - над 20 млн. лв., като 11 млн. лв. вече са възстановени. Следва програма “Регионално развитие” - 11 млн. лв., от които над половината са възстановени. По Програмата за развитие на селските райони наложените финансови корекции на общините са за над 5.5 млн. лв., а по програма “Човешки ресурси” - близо 15 000 лв. Това показва справка от оперативните програми, предоставена на Mediapool.

Непроведени обществени поръчки, нагласени търгове, неправомерни плащания, неизпълнени в пълен обем дейности по проекта, изградени обекти, които не се ползват. Това са основните нарушения, заради които общините търпят санкции при изпълнението на проектите по европейски програми. При 95% от случаите наложените финансови корекции са свързани с нарушения по обществените поръчки, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Наказанията на общините варират в широк диапазон от 9 лв. до 4.5 милиона лева. Размерът на санкцията зависи от тежестта на провинението. Най-голямото налагано наказание към момента достига до 25% от стойността на проекта. Община може да бъде задължена да върне всички пари по даден проект, ако се окаже, че той не се използва по предназначение или пък е сменил собствеността си през следващите 5 години. Такава корекция обаче досега все още не е налагана, казаха от оперативните програми.

Финансовите корекции се събират по три начина, като най-използваният към момента метод е чрез прихващане от бъдещи плащания по изпълнявания в момента проект. Другите методи са доброволно възстановяване на сумата и принудително чрез Националната агенция за приходите.

 




Гласувай:
1



1. boristodorov56 - Нещо не разбирам - от кого ще вземат ...
01.03.2012 18:16
Нещо не разбирам - от кого ще вземат парите обратно?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665276
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив