Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 09:51 - Четири урока, които бизнесът може да научи от Джереми Лин
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
0



 Манията около пойнт гарда на "Ню Йорк Никс" Джереми Лин, която през последните седмици заля Националната баскетболна асоциация, цяла Америка и дори целия свят, продължава да е водеща тема, а популярността на калифорниеца с тайвански корени вече е съизмерима с тази на футболната сензация Тим Тибоу.

Само в рамките на един месец Лин предизвика интереса и на президента Барак Обама, а според "Форбс"любопитната история на баскетболиста и трудният му път към върха (освен публично очарование) дават и четири много важни бизнес урока.

1. Работната среда и екипът са определящи за успеха.

Джереми Лин винаги е притежавал качествата, които показва сега, но никога не е получавал достатъчно шанс за изява. Той не впечатлява с физика, експлозивност и атрактивни забивки и трудно може да хване веднага окото, което е причината за пренебрегването му още от ученическите години.
 
В НБА Лин беше отхвърлен от "Голдън стейт уориърс" и "Хюстън рокетс", а преди това от всички колежи със спортни стипендии, в които кандидатства. За успехът му в "Никс" може да се търсят и намерят много причини - късмет, подходящ момент, контузии на конкурентите за поста му.

Но в крайна сметка едно нещо е сигурно - "Ню Йорк никс" и треньорът Марк Д"Антъни помогнаха на Лин да разкрие максимално своя талант. А, както се видя в последния мач (убедителната победа със 120:103 срещу "Кливлънд"), пойнт гардът показа, че може перфектно да се допълва с останалите лидери на отбора - Кармело Антъни, Амаре Студемайър и Тайсън Чандлър. 
 
"По същия начин събирането на група от талантливи и умели кадри в един офис не е гаранция за успешен бизнес. Трябва да имате един вещ лидер, който да мотивира служителите, да насърчава взаимното уважение, да ръководи работата в екип и да бъде решителен, когато се налага да разреши даден конфликт", споделя Шон О"Конър, сътрудник на "Форбс" и собственик на компанията StratusPrep.

2. Бъдете подготвени за последствията от сензационния успех.
Във всяка сфера на бизнеса компаниите се надяват, че техният продукт мигновено ще се превърне в сензация. И със сигурност е много вълнуващо, когато това се случи. Но с големия успех идва и по-голям риск за оперативни предизвикателства, хаотични ПР ситуации и отговор от конкуренцията.

Още след втория мач на Лин медиите започнаха да спекулират с това, колко дълго ще продължи неговото изключително представяне. След седмата поредна победа на "Никс" натискът върху баскетболиста стана още по-голям, а загубите от едни от аутсайдерите в лигата "Ню Орлийнс" и "Ню Джърси" още повече засилиха въпроса за края на Linsanity.

Успехът може да доведе и до вътрешна борба и завист. Докато манията около Лин растеше, логично много хора си задаваха въпроса какво ще се случи след завръщането от контузия на голямата звезда Кармело Антъни. Това се случи при загубата от "Ню Джърси", а медиите веднага откриха конфликт между двамата.

Защото, както обичат успеха на вечно подценяваните, така хората обичат конфликтите и скандалите. И е само въпрос на време да започнат обвинения още след първата грешка. Ако вашият бизнес внезапно се окаже в центъра на общественото внимание, трябва да се вземат спешни мерки.

Дори минимално подхлъзване, което преди не е правило никакво впечатление, като един дефектен продукт или негативна публикация във Facebook от служител на компанията, може да се превърне в национална новина, която излиза извън вашия контрол и в крайна сметка може да съсипе репутацията на фирмата.

3. Постоянството е ключът към успеха.
Историята на Джереми Лин доказва, че не талантът, а упоритостта и постоянството са ключът към сегашния му успех. Нито един колеж в родния му щат Калифорния не му предлага място в баскетболния си отбор и той е принуден да играе за Харвард без спортна стипендия. Лин се дипломира в един от най-престижните университети в света с икономика и среден успех 3.1 (по система от 0 до 4).  

Това му дава изключително добра възможност за успешна кариера извън баскетбола, но той не се отказва да преследва целта си, дори след като нито един отбор от НБА не го избира в драфта.

Джереми Лин отказва да поеме друг, по-лесен път, въпреки че в първата си година не получава шанс за изява в "Уориърс", а "Хюстън" го освобождава един ден преди началото на този сезон. Освен това той се сблъсква често с расистки подмятания както на игрището, така и извън него.

"В бизнеса трябва да работиш усилено и да бъдеш позитивен, както Джереми Лин, за да дадеш по-голям шанс на своята компания да процъфтява. Като предприемач съм имал много моменти в по-ранен етап, когато съм бил обезкуражен. Но винаги съм продължавал да вярвам, че следващата голяма възможност се крие зад ъгъла", споделя още О"Конър. 

4. Когато възможността се открие – възползвайте се. 
Естествено, Джереми Лин печели най-много от еуфорията около себе си - очаква се той да получи увеличени на заплатата до 5 милиона долара годишно от следващия сезон, както и бонуси в размер на 15 милиона. Очаква се и по-сериозно възнаграждение от "Адидас", които едва ли ще си позволят да изпуснат един от най-важните си клиенти.

Но не по-малко печеливши са всички около него. Точно това ще се опитат да направят "Адидас" и много други компании - да се възползват максимално от открилата се възможност. Спортният гигант получава отличен шанс да увеличи продажбите на баскетболните си стоки в Китай. Очаква се в близките дни "Адидас" да зареди с потници на Лин 6700 магазина в страната. 

Чрез eBay отборът от Лигата за развитие "Иъри бей хоукс", където Лин записа един мач през януари, продаде три негови потника за близо 20 хиляди долара. Потникът, с който той записа "трипъл-дабъл", бе закупен за 13 800 хиляди. Тренировъчният му потник бе продаден за 1 914 долара, а екипът, с който загряваше преди мача, донесе на клуба 3750 долара.

"Ню Йорк никс" пък продаде за 42 388 долара потника на Лин, с който той вкара върховите си 38 точки срещу "Лос Анджелис лейкърс". Парите бяха дарени на фондацията "Градината на мечтите", която помага на деца в затруднено положение. 


Тагове:   Америка,   цена,   бизнес,   екипи,   долари,   дрехи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2671581
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив