Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 16:24 - Пенсионери припознават в Барозу своя премиер
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Жозе Барозу
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще приеме днес делегация на Обединените пенсионерски съюзи, на която те ще връчат писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. В него те официално декларират, че Бойко Борисов не е техният премиер и признават като такъв само Барозу.

 

Изненадващата инициатива акт идва в момент, когато въпреки разпалените дискусии за пенсионната система, в отсъствието на премиерът Бойко Борисов, който е на двудневно посещение в Брюксел, тя бе приета в парламента.

 

Пълният текст на писмото:

 

"Уважаеми господин председател,

След като правителството на Бойко Борисов пренебрегна исканията на българските пенсионери и "Бюджет 2012" не предвижда увеличение на всички пенсии, след като финансовият министър Симеон Дянков силово наложи увеличение с една година на пенсионната възраст от следващата година, без това да е съгласувано със синдикатите, след като управляващите потъпкаха Кодекса за социалното осигуряване, предвиждащ годишно индексиране на пенсиите, организациите на българските пенсионери се обръщат към Вас с молба да защитите най-онеправданата част от българското население.

 

Вие вероятно не знаете, че най-ниската пенсия в България е 70 евро, а най-високата 350 евро. Сами разбирате, че 70 евро е крайно недостатъчно, дори за покриване на месечните разходи за храна, да не говорим за сметките за ток, вода, парно, електрическо осветление, транспорт, лекарства. Добавим ли, че в България цените на лекарствата са по-високи, дори от Гърция и Португалия, сами разбирате, че пенсионерите в тази балканска държава са осъдени на бавна и мъчителна смърт.

От 2 милиона български пенсионери, 1.2 милиона получават пенсии от около 100 евро, които са достатъчни само за храната и за нищо друго. България е единствената страна в Европейския съюз, която вече трета поредна година не повишава пенсиите, съобразно индекса на инфлацията и средната работна заплата. Запознаете ли се със статистиката за стандарта на живот у нас и в останалите европейски държави, Вие ще се убедите, че нашата страна е единствената в ЕС, в която един милион възрастни хора имат пенсии, по-ниски от прага за бедност в Европейския съюз.

 

Поради всичко това търпението на българските пенсионери е изчерпано и идва денят, в който социалният гняв ще прерасне в гладни бунтове. Ние Ви информираме, че в следващите седмици започваме протести срещу антисоциалната система в България, като сме готови на радикални действия, на гражданско неподчинение, вкл. отказ от плащане на данъци и комунални такси.

 

Също така продължаваме протестите на площад "Александър Невски" – всеки четвъртък, от 11 часа, като предприемаме нова форма на организирана съпротива срещу антисоциалния диктат на Симеон Дянков и Бойко Борисов. Ние ще призовем софийските пенсионери да натрупат грамада от камъни на площад "Александър Невски", посветена на премиера и финансовия министър. Ще призовем пенсионерите в страната да изградят същите грамади пред областните управи. Това ще е нашият бунт срещу нечовешката пенсионна политика на управляващата партия ГЕРБ.


В името на социалната солидарност ние настояваме Вие лично да се намесите и да поискате от министър-председателя Борисов да вземе две решения в спешен порядък – за премахване на месечната субсидия от 15 000 лева за депутат, както и за 50-процентно намаление на държавната субсидия на парламентарно представените партии. В условия на жестока икономическа криза, когато няма пари за пенсии и за лечение, е възмутително депутатите в парламента да тънат в разкош. За Ваша информация, в настоящия момент един български народен представител има месечно възнаграждение от най-малко 3000 евро, като някои т. нар. независими депутати вземат по 10 000 евро. Това е брутално потъпкване на гражданския морал, на фона на социалната мизерия в най-бедната европейска държава.

 

За да интернационализираме нашите справедливи искания, в началото на 2012 г. делегация на Обединените пенсионерски съюзи ще посети Брюксел, за да запознае оглавяваната от Вас Европейската комисия с нечовешките условия на живот на българските пенсионери. След като правителството на ГЕРБ не е нашето правителство, от този момент ние признаваме само правителството на Европейския съюз, което е нашата последна надежда. От този момент за българските пенсионери Бойко Борисов не е нашият министър-председател. Господин Барозу, ние признаваме само Вас за премиер на измъчените възрастни хора в Република България", пише в писмото.

 

То е подписано от Росица Петкова – председател на Съюз на пенсионерите към КНСБ, Здравко Георгиев - председател на Съюз на пенсионерите към КТ "Подкрепа", Цветан Минков – председател на Съюз на пенсионерите 2004, Трайчо Стойков и Сашо Радев – председатели на Движение "Социална солидарност", Велизар Енчев – говорител на Обединените пенсионерски съюзи.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665276
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив