Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 19:52 - Баща на отвлечен: Зловещо! С пари от откупи Наглите плащат на адвокати
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1240 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според Тройната коалиция пострадалите сами си бяха виновни заради връзки с ъндърграунда
  image
интервю на Васил Василев

- Г-н Цанев, кое наложи създаването на сдружението „Свети Георги”?

- Организираната престъпност, която беше родена по време на прехода. Много дълго хората, които я създадоха, действаха свободно, не бяха притеснявани от никого, дори и от МВР и правораздавателната система. Ако някой случайно попадаше под удара на закона, не след дълго беше освобождаван. Създаде се чувство за безнаказаност и на свободия на гърба на българския гражданин. Стигнахме критичната точка, след което българският народ каза „дотук, трябва да се обединим и да търсим правата си”. Жертвите станаха прекалено много и престъпността просто излезе извън контрол.

- Промени ли се ситуацията с идването на новата власт през 2009 г.?

- Когато Бойко Борисов дойде на власт, аз, както и много потърпевши като мен, усетиха значителна промяна в държавата и в отношението към организираната престъпност. Като гражданин виждам политическата воля за справяне с проблемите, които ни заливаха всеки ден преди две години. Отвличанията например се бяха превърнали в ежедневие по време на тройната коалиция. При управлението на Станишев се тиражираха версиите, че изчезват хора едва ли не заради личните отношения между жертвите и похитителите, което беше арогантно. Обърнаха нещата по нелеп начин в полза на престъпниците и казваха, че едва ли не ние сами трябва да се оправяме. В същото време голяма част от извършителите бяха известни на полицията и дори имаха криминални досиета, но никой нищо не направи да спре групата на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” въпреки сведенията, които са имали от МВР още през 2007-2008 г.

- Вече имате ли своя версия защо точно вашият син е бил белязан за отвличане от „Наглите”?

- Нямам никаква представа. Аз имам собствен бизнес. По всяка вероятност е имало поръчители, но не знам кои са. От тази група аз не познавам никого.

- Успяхте ли да превъзмогнете шока след кошмарния случай?

- Не само аз успях да се съвзема, а и цялата ми фамилия работи и върви напред. Това ни държи и ни помага да преживеем тежкия момент. Такива неща не се забравят и остават за цял живот. Точно затова няма да допуснем тези хора да не получат възмездие. Надявам се българският съд да накаже виновниците.

- Синът ви е бил тогава на 21 години. Как преживя случилото се?

- Младите хора влизат и излизат много по-лесно в такива проблеми. Илиян е психически стабилен, завърши следването си в чужбина, но не е полудял, ако за това ме питате.

- Как се държат обвиняемите с вас в съда?

- Какво може да е поведението на човек, лежал в затвора с прякор Прасето, който е обвиняем по случая. Всички те са закоравели престъпници. Независимо колко пъти ще отидат зад решетките, те няма да се променят. В съдебната зала поведението и жестовете, които показват душевността им, издават, че са безскрупулни. Държат се точно толкова нагло, както и преди. Демонстрират, че са победители. Лошото е, че защитниците им, заради които се бавят делата се държат по същия арогантен начин. Адвокатите се държат с нас точно като с престъпници.

- Адекватни ли са действията на прокуратурата по случаите „Наглите” и „Октопод”?

- Донякъде. Странно е, че обвинението към престъпните групи беше сведено единствено до отвличане. По втората част – изнудване и рекет, не се направи нищо. На няколко пъти ни беше обещавано, че този вид престъпление ще бъде вкарано в съда. Мотивът беше, че делото става много тежко. За мен нещата не могат да се делят. Процесите, които се случиха по време на отвличането, са едно цяло. Парите, които съм платил като откуп за сина си, съм наясно, че няма да ми бъдат върнати
Просто искам справедливост, възмездие и максимално наказание. На извършителите няма какво да им се вземе. Ако все пак им е било останало нещо като финансов ресурс, адвокатите отдавна са го прибрали. Парадоксът е, че с наши пари, дадени за откупи, те плащат на адвокати, за да се държат арогантно с нас.

- Познавате ли някой от защитените свидетели, страхуват ли се да кажат цяла истина?

- Не познавам никого от защитените свидетели. Те вероятно имат някакво участие в отвличанията, но не мога да ви кажа нищо повече, защото не съм запознат.

- Има ли риск процесът срещу групата за отвличания и рекет да се провали?

- Не очаквам всички обвиняеми да получат възмездие. Вероятно „дребните риби” ще бъдат вкарани в затвора. В същото време виждам как се полагат неистови усилия хората от по-високите нива на престъпните групи да бъдат оневинени. По всяка вероятност има някаква йерархия. Някои от тях са пуснати от ареста. Живеят си спокойно и дори се кандидатират за президенти. Ще бъдат осъдени престъпниците от ниските етажи на йерархията, с което съдът ще замаже очите на хората, че си е свършил работата, а през задния вход на свобода ще излязат основните играчи на организираната престъпност у нас.

Свалят 30 пъти цената за свободата на Илиян
Красимир Цанев е един от свидетелите и жертвите по делото „Наглите”. Престъпната група отвлече сина му Илиян на 9 март 2007 г. По-късно 21-годишният младеж е освободен срещу 100 000 евро, платени от баща му. Пред „Торнадо” Цанев разказа, че през въпросния ден е чакал сина си да се прибере вкъщи. Илиян му позвънил на телефона, но когато Красимир отговорил, на отсрещната страна се е мълчало. Бащата затворил телефона и се опитал да набере номера на сина си, но той вече бил изключен. Красимир Цанев е комуникирал с похитителите чрез SMS-и.  Първоначално за свободата на момчето са поискани 3 млн. евро, но в крайна сметка са платени 100 хил. Преди да успее да събере тази сума, похитителите накарали Цанев да публикува обява във вестник за продажба на бус. Цената на автомобила трябвало да отговаря на сумата пари, която той е събрал към момента.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665144
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив