Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 18:34 - Бебетата разбират езика на възрастните
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1057 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2012 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мъниците започват да различават думи по устните на майката след 6-месечна възрас image 
  Оказва се, че пеленачетата не се ориентират по думите само при изричането им, а могат и да ги разпознаят по движението на устните. Този процес се наблюдава най-пълноценно след навършване на половин година. Това е и периодът, когато неразбираемото бебешко бърборене започва постепенно да се трансформира в първи срички и съвсем кратки цели думи.

Редица бебета били подложени на експеримент, при който наблюдавали говорещ човек в монитор, а учени от университета във Флорида разкрили любопитни резултати. В началото децата гледали само в очите на персонажа зад екрана до момента, когато той не започвал да приказва. Тогава вниманието на дребосъците се фокусирало именно към устата на говорещия, наблюдавайки съсредоточено нейното движение.

"Въпросният процес е много сложен и интригуващ. Всъщност бебетата възприемат най-лесно тези фрази, които са свързани с тяхното развитие", разкрива професор Боб Макмъри от университета в Айова.

Направените анализи само потвърждават и факта, че родителите трябва да отделят достатъчно време, за да говорят лице в лице на своите мъници. По този начин още по-рано могат да се открият и заболявания като аутизъм.

През втория етап на експеримента на близо 180 бебета между 4 и 12 месеца им била прожектирана жена, комуникираща на различен език от този на техните родители.

Анкетата показала, че 4-месечните мъници се втренчват само в очите на говорителката, тези на половин година пък се съсредоточават еднакво време върху очите и устата й, а 8- и 10-месечните симпатяги следят основно движенията на нейните устни. Професор Макмъри допълва, че след шест месеца децата започват да контролират вниманието си, а не автоматично да се обръщат по посока на чутия шум.

Но какво точно се случва, когато жената от екрана заговори на език, който не е роден за пеленачетата. Чувайки непозната реч, мъниците изучават по-дълго движенията на устните, за да съберат повече информация.

"Това само по себе си още веднъж доказва, че децата на тази възраст много по-бързо биха могли да възприемат два различни езика от по-големите деца и възрастните", допълва Макмъри.


Тагове:   мама,   Америка,   Флорида,   език,   дума,   учени,   бебе,   Тате,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. goby3 - !
23.01.2012 18:46
Ами,браво на бебетата!
Но това не е новост,бебетата винаги са го правили и това е нормално-как иначе да се научат!?
Май е по-добре да кажа - браво на учените,че сколасаха да го забележат! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665994
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив