Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 07:13 - ВИС, СИК и Маджо отхапаха от София имоти за стотици милиони
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове:
1



image Бушонът Тошко Добрев изгоря за 4 години в килия
Един наглед нисък добряк с очила се върти пред съдебната зала объркан. Току-що се е сбъднало едно от най-лошите му видения -  осъден е на 4 години затвор. „В неподходящ момент излезе първият резултат. Присъдата ми се дължи на предстоящия доклад на Европейската комисия. Явно грешките на съда се оправят на следваща инстанция. Аз мисля, че след доклада от февруари напрежението ще падне и за останалите дела, съдът ще се придържа към правото, а не към политическата ситуация”, казва Тошко Добрев, изпълнителен директор на скандалното дружество „Софийски имоти”. Той е типичен бушон, който като подставено лице обслужи корпоративни икономически интереси за стотици милиони.

Срещу него има внесени 4 обвинителни акта, според които е ощетил общината с милиони лева. Миналия петък бе осъден за щети за 2 207 610 лв. Точно навръх Милениума  12 декември 1999 и 25 януари 2000 г. с подписа на Добрев е увеличен капиталът на "Симитра 1" АД, като е вкарал в капитала 3 магазина на пъпа на София на занижена цена. Втората неизгодна сделка е продажба на пакети акции на ЕТ "Ивелина Стефанова" от юни 2000 г. до февруари. Ивелина е дъщеря на Венцислав Стефанов, сега футболен бос на Славия, а в миналото част от силовата групировка СИК.

Това е първото приключило дело на първа инстанция по общо над 50 дела, които прокуратурата е завела по аферата „Софийски имоти”. По друго дело Добрев вече е официално обвинен за друга неизгодна сделка със "София Франс Ауто" ЕООД. Той заменил на имот от 6000 кв.м на бул. "Орион" в столичния квартал "Люлин". В замяна „Софийски имоти” получило два автомобила - Пежо 306 и Пежо 406. Сделката е ощетила общинската хазна със 140 608 лева. Със замяната на други 12 имота на бул."Цариградско шосе", Младост 1, кв. Иван Вазов, бул. "България", Зона Б-5, Горна баня, ул. "Кирил и Методий" през 2003-2004 г. Добрев е нанесъл щети за още 2 007 946 лв.

Една от най-шокиращите сделки е от 2003 г. "Софийски имоти" продава на "Билла недвижимости" ЕООД 8343 кв. м на бул. "Сливница". Техни съседи стават OMV, които си купуват 1331 кв. м. Общата сума, която плащат двете компании, е 1 796 580 лв. Схемата на продажба е най-фрапиращото нещо в случая. За да избегнат конкурса, компаниите стават съсобственици. Когато има такива "Софийски имоти", са длъжни да предложат първо на тях имота. Срещу лаптопи OMV взима 19 кв. м, а "Билла" - 36 кв. м. Действителната стойност на имота е 2 836 425 лв., обяснява прокурорът по делото Пламен Панайотов.

Тези откъслечни факти са сами по себе си скандални, но те стават ужасяващи, когато се проследи цялата престъпна схема на приватизация  на общински имоти, казват експерти. През 2002-2003 г. в ”Софийски имоти” се вкарват десетки привлекателни парцели по балансова стойност, като е вдиган капиталът на дружеството. След това Софийски имоти прави съвместни дружества с частни фирми. „Софийски имоти” влиза в тях с имоти като апортна вноска, а фирмите с пари. По-късно недвижимите имоти на най-скъпите места в София стават изцяло собственост на частните фирми чрез продажба на дяловете на общинската. Освен това смесените дружества заобикалят Закона за обществените поръчки, като дейността се възлага на предварително избран инвеститор. Ето от най-скандалните случаи на съдружие между общината и мутрите е фирма "Парк Мария Луиза"АД. Съучредители са "Софийски имоти" и "Енджъл"ООД на убития по-късно бос на ВИС Георги Илиев.

В капитала на смесеното дружество се озовава лятната къпалия "Мария Луиза" заедно с прилежащите терени с обща площ от 30 декара. Апортиран и Летният театър в Борисовата градина, заедно с прилежащите му терени от 25 973 декара. Цялото това имущество е оценено на 2 162 400 лв. Втората голяма далавера с общинско имущество се нарича "София сити къмпъни" АД. "Софийски имоти" участва и в това сдружение, пак със собственост на столицата - с 11 парцела с обща площ от над 54 декара. Тук влизат терените зад хотел "Хилтън". Общата оценка на парцелите е 6 239 000 лв., макар според оценки земята да струва най-малко 10-12 млн. евро. С такива схеми общински имоти за стотици хиляди отиват в ръцете на ВИС, СИК и Младен Михалев-Маджо. В управата на "Софийски имоти" се въртят винаги хора, които са от близкото им обкръжение,  казват експерти.

С хитра инсценировка отстраниха прокурора  
Зад аферите със „Софийски имоти” стоят крупни икономически интереси, подкрепяни от политици от всякакъв цвят. Затова не е изненадващо, че основният прокурор по делото Пламен Панайотов бе бламиран и накрая отстранен от делото. Един от експертите на прокуратурата Владимир Владинов се оплаква на няколко пъти от 2009 г. насам, че върху него се оказвало натиск. Прокурорът го плашел с повдигане на обвинение, ако не даде исканото от обвинителя заключение в счетоводна експертиза. Според Владинов обвинението дори било написано и е в компютъра на Панайотов. Това бе използвано от защитата на „Софийски имоти” и Панайотов бе отстранен от делото. Макар нарочна проверка на Върховна касационна прокуратура да го оневини, Панайотов не влезе отново като обвинител.  „Това са клевети и аз вече няма да мълча, особено след това, което ми се случи”, заяви Панайотов в съдебна зала. Домът му бил разбиван на няколко пъти, веднъж намерил подхвърлен пистолет, след това открил прах в автомобила си. Всичко това било заплахи и предупреждения, твърди Панайотов. Накрая пред дома му бе поставена и охрана.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665428
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив