Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 20:15 - Тумор не означава рак !
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1976 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

Не се паникьосвайте, ако изследването  ЯМР показва, че имате тумор. Туморите могат да бъдат бенигнени и малигнени. Важно е да се отбележи, че да иматетумор, не означава, че имате рак.

Туморите се формират, когато тъканите имат абнормален растеж. Клетки, които имат неконтролиран, бърз растеж и не изпълняват физиологични функции, са в основата на образуваенто на туморите. Често вместотумор се използва термина неоплазма.

Туморите биват бенигнени, пре-малигнени и малигнени. Само наличието на малигнени тумори се свързва с рак. Пре-малигнените са индикация за повишен риск от рак.

В много случаи думите „тумор“ и „рак“ се използват като синоними, което не е правилно. Когато туморнитеклетки могат чрез кръвния или лимфен ток да достигнат до други части на тялото, се наричат малигнени. Малигнените тумори метастазират, а бенигнените – не. Бенигнените тумори си остават на мястото, където са се появили, не причиняват проблеми и не се нуждаят от лечение. Когато бенигнените тумори са големи, могат да увредят съседните тъкани – решението тогава е хирургичното им отстраняване. В повечето случаи веднъж отстранени, бенигнените тумори не се появяват повторно. Някои бенигнени тумори на по-късен етап могат да се преобразуват в канцерозни (пре-малигнени), но тези случаи са изключително рядко.

Малигнените тумори са изградени от ракови клетки. те могат да се появят в различни части на тялото като бели дробове, черен дроб, мозък, кости и други. Когато малигнените тумори се разпространят и започнат да растат на друго, различно място от това на възникването им, се наричат вторични тумори. Ако малигнените тумори се открият в ранен етап, могат да се премахнат хирургично. Дори и след хирургична интервенция има вероятност за повторна поява на малигнения тумор. Прилагат се химиотерапия и радиация, които целят да убият останалите след операцията туморни клетки.

Бенигнени тумори

В днешни дни сравнително често се диагностицира фиброидно образувание в матката. Това е бенигнентумор на гладката мускулатура и се нарича лейомиома.
Бенигнените тумори са с различна изява. Към тази група спадат:
- кисти;
- нодули;
- липоми;
- папиломи;
- хемангиоми;
- фиброми и фиброаденоми;
- хематоми.

Бенигнените тумори могат да бъдат животозастрашаващи, ако пречат на кръвта да достига до жизненоважни органи като мозъка например. Бенигнените тумори се срещат много по-често при младите хора.

Малигнени тумори


Вероятността за развитие на малигнен тумор се увеличава с напредване на възрастта. Ракът на гърдата и ракът на простатата са едни от най-често срещаните. Все повече хора се диагностицират с рак на мозъка, костите, белите дробове, колона, матката. Изследване на кръв, урина, ултразвук, биопсия – помагат да се постави диагнозата рак.

Според вида клетки, от които се развива, ракът се класифицира на:
- карцинома (от епителни клетки);
- саркома (клетки на съединителната тъкан);
- бластома (от ембрионална тъкан или клетки-предшественици);
- лимфома или левкемия (развитие на рак в кръвните клетки);
тумор на стволовите клетки (тумор в плурипотентните клетки).

Туморите, развиващи се в мозъка при възрастни и деца, могат да са бенигнени или малигнени. И двата вида водят до сериозни последствия.

Лечение на туморите

По-голямата част от бенигнените тумори изчезват от само себе си. Ако причиняват проблеми, се премахват хирургично. 

Малигнените тумори изискват лечение, което включва лъчетерапия, химиотерапия, хирургична намеса. Лечението на тумора се избира, като се имат предвид видът, локализацията, симптомите, увредите, които причинява на организма.

Колкото по-рано са направени диагностичните тестове, толкова по-добър е изходът от заболяването. Затова не се притеснявайте излишно, ако ви открият образувание в гърдата например, а се ориентирайте към добър специалист по най-бързия начин.

 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675716
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив