Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 17:58 - Лесно обяснение на сложната генетика- наследствен ли е ракът?
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове:
0



   

Има няколко важни неща за това как гените са свързани с рака.

Гените кодират „съобщения“ относно това как клетките трябва да се държат. Те контролират растежа и развитието на организма. Всеки човек има около 25 000 гена. Не много отдавна учените съобщиха, че са намерили около 300 гена, които имат роля за развитието на рак.

Много е важно да се отдиференцира наследственият от ненаследствения рак. Казано по друг начин – да се направи разлика между рак, причинен на гените, с които сме родени, и рак, причинен от промяна в гените по време на живота ни.

Всички видове рак се развиват, когато има „повреда“ в един или повече гени. Повечето промени в гените се провокират от стареенето на организма. Друг предизвикващ ги фактор са цигареният дим, УВ-лъчите. Причиняващите рак субстанции се наричат канцерогени. Последните водят до клетъчни промени, наличието на които е предразполагащ фактор за поява на рак. Появилите се клетъчни промени не засягат всички клетки в организма и не могат да се предадат в поколенията – от родители на деца.

Когато „грешка“ в някой ген (някои гени) чрез сперматозоидите или яйцеклетките се предаде на децата – има причина за поява на т.нар. наследствен рак. Случаите на унаследяване на рак са много по-редки.

Едва ли има човек, които да не е чувал за разболели се хора, които са носители на ген, увеличаващ риска от развитие на рак. Наследствените случаи на рак са малко. Повечето такива заболявания се развиват като комбинация от наследственост и фактори на околната среда, а не само поради наличието на специфичен ген. Като пример тук може да се даде, че само 3 от всеки 100 случая на рак на гърдата се дължат на наследственост.

Онкологията е бързо променяща се част от медицината. Първите гени, свързани с развитието на рак на гърдата, са открити едва в ранните 90 години на миналия век (BRCA1 и BRCA2).

Какво е фамилна история за наличие на рак?

Много хора, чиито роднини боледуват от рак, се притесняват от това дали имат повишен риск за разболяване. Ако в семейството има член, който се е разболял на възраст над 60 години, е добре да не се паникьосвате, защото това може да се дължи на ненаследствени фактори.

Според учените, занимаващи се с генетика на рака, около 2% до 3% са случаите, при които развитието на раке свързано с наследственост.

Голямо значение за установената наследственост при рака има:

- кой в семейството има рак;

- на каква възраст е диагностициран.

Колкото по-близка е роднинската връзка и по-ранно развитието на болестта при заболелите родственици, толкова по-голяма е вероятността да се касае за наследствено предразположение.

Рак се развива нормално при хора над 60-годишна възраст и рядко при млади хора. Появата му при възрастните е малко вероятно да се дължи на унаследен ген.

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673930
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив