Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 18:14 - БОЙКО БОРИСОВ: И ЦВЕТАНОВ И МАРГАРИТА ПОПОВА СА С ВИНА ЗА ЛОШОТО МНЕНИЕ НА БРЮКСЕЛ.
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
2




- Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и в доклада да пише, че всичко е наред
  image image image image image image image image image Премиерът Бойко Борисов издърпа ушите на вътрешния министър Цветан Цветанов за очакваните днес критики в мониторинговия доклад на Европейския съюз за България. Той изрази недоволство от противоборството между вицето му и представителите на съдебната система и подчерта, че това е един от факторите, правещ лошо впечатление на Брюксел. Борисов не пропусна да спомене и новия ни вицепрезидент Маргарита Попова, която според него, в качеството си на бивш правосъден министър, също има вина за лошите констатации на Европейския съюз. БЛИЦ предоставя на читателите си стенограма на заключителната част от интервюто на министър-председателя в сутрешния блок на БНТ, засягаща мониторинговия доклад от Европейския съюз.

- Кажете няколко думи за Брюксел, който казвате, че няма да ни оправи, обаче продължава да ни пише доклади и днес по обяд ще излезе поредният доклад. Очаква се да бъде...
- Технически доклад, който отговаря на това, което и ние знаем, че трябва да го има в доклада.

- Нямало обаче да пише, че има воля правителството за борба?
- Той е технически доклад, така че не е политически, за да пише, че има воля. Той е чисто технически доклад, така че това пише. Той не може да пише по-различно от това, което е в страната.

- Нищо по-ново няма да ни каже Брюксел от това, което си знаем? 
- Да. И той няма как да го каже. Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и ние да очакваме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред.

- Чакайте, какво излиза? Че Цветан Цветанов е виновен за констатациите?
- Не може съдиите да излязат и да кажат, че три години е нормално арестуван с европейска заповед престъпник да няма присъда. Не взимам страна в спора. Не само. Помолил съм Цветанов да направи всичко възможно тази тема да се затвори.

- Напротив. Вие взехте в спора, като го помолихте да зарови томахавката, но аз от публичните му изявления не виждам негово желание той да го направи това. Напротив.
- В този смисъл съм заел страна на съдебната система. Не защото са толкова добри. Защото считам, че е контрапродуктивен... не спор - война, която се води между тези институции. Повтарям. При толкова години неосъден, няма как искаме добър технически доклад. При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната система е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад. Така че, какво очакваме от Брюксел? При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент, нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз.

- И? Какво правим, за да е следващият доклад добър? Съгласете се, че пета година сме членове на Европейския съюз и този мониторингов механизъм продължава, което лично за мен е унизително.
- Унизително, но така сме приети.

- Ами работете за премахването на този механизъм.
- Да, но... Срещам неразбиране и затова имаме неуспех.

- Неразбиране от страна на кого?
- От всички власти в случая. Включително и от моя министър.

- Министър Цветанов?
- Да. От правосъдния министър бившия - г-жа Попова...

- Вие на финала такава голяма тема отворихте...
- Не. Не е тема. Просто... Разбирате ли? Всичките тези приказки... Затова има хубава българска поговорка - "В ада на българския казан няма пазачи. Защото, който се повдигне, другите го дърпат обратно". Така че няма как да излезем от този механизъм, след като при всеки опит на системата да се повдигне нагоре, има кой да я дръпне надолу. И повтарям. Ето, давам пример. Нито с едните присъди можем да искаме да падне мониторингът, нито с това говорене по съдебната система може да падне мониторингът. Просто от Брюксел казват: "Вие се оправете и тогава елате да ни представите резултатите".

- Ама чакайте. Вие казвате нещо много притеснително. Вие казвате, че като премиер, не може да разчитате на вицепремиера си Цветан Цветанов, на правосъдния си министър, а дали той се казва Маргарита Попова или Диана Ковачева, за нещо толкова важно?
- Не. Аз мога да разчитам. Но когато отиде човек в чужбина и приказва повече, отколкото трябва... Проблем има във всички държави в съдебната система. Във всички държави. И не аз съм казал, че ние ги хващаме, а те ги пускат...

- Казахте го.
- Това е фраза, която е била казана в Америка сигурно преди 30 години.

- 70.
- Или повече. Така че... И затова казвам. Цветанов в момента се справя прекрасно с кризата. Не направи ли решителни крачки, стъпки, да се успокои съдебната система, прокуратурата да положи повече усилия в тези спорни моменти всъщност се оказва едно, второ дело. Не го повдигат. Много време. В смисъл - полиция, прокуратура, съдебна власт. Сега ще кажете: "Те са разделени". Разделени са, но като процеси в Брюксел оценяват България. И дали пише съдебна система, полиция, прокуратура или каквото и да било, то касае България. Просто всяка една власт трябва да се стегне и да си свърши работата. А с пререкания по медиите... Това не само, че не е продуктивно. Те веднага отиват хората в Брюксел, четат и казват: "Охоо, те самите не считат, че са готови." ОЩЕ ПО ТЕМАТА


Тагове:   Брюксел,   министър,   МВР,   софия,   съд,   премиер,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673559
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив