Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 10:11 - Гърция започва да строи стена по границата с Турция!
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бариерата ще бъде дълга 10 километра и висока 2.5 метра
image image image image image image image image image Гърция започна днес строителството на стена по границата си с Турция, за да спре притока на хилядите нелегални мигранти и бежанци към Европа. Новината съобщи "Франс прес", цитирайки гръцкия министър за защита на гражданите Христос Папуцис. Проектът има практическа и символична стойност, подчерта министърът. 

"Стената има за цел да обезкуражи трафикантите и нелегалните мигранти и да изпрати послание, че Гърция не е свободна за всички. Няма да позволим Гърция да се превърне в транзитна държава за други страни - членки на ЕС", допълни Папуцис.

По данни на европейската служба за граничен контрол "Фронтекс" една трета от опитите за нелегално преминаване в ЕС са през Гърция. Дългата 10 километра бариера ще бъде висока 2.5 метра. В нея ще бъдат инсталирани 25 камери и двойна бодлива тел. Очаква се изграждането й да струва 5.5 милиона евро и да бъде завършена за пет месеца.

Гръцко-турската граница е с дължина 150 километра и е основен пункт за преминаване на имигрантите, които се опитват да влязат в ЕС. Близо 55 000 мигранти са били арестувани в региона миналата година, което е с 16.77% повече от 2010 г.

Групи за защита на мигрантите и Върховният комисариат на ООН за бежанците изразиха тревога заради изграждането на стената, като отбелязаха, че тя ще направи пресичането на границата още по-опасно.


Тагове:   стена,   ООН,   свобода,   Гърция,   ЕС,   Турция,   мигранти,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675193
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив