Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2012 09:42 - Психология на промяната
Автор: platttonnn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1394 Коментари: 0 Гласове:
0



    Тръгнете по стъпките към новото си аз!

Промяната в човешкото поведение е преломен момент, в който ние преминаме от мисли към думи и дела. Тук ще разгледаме най-важните моменти, които психологията определя като ключови за целия психологичен процес. Навлизането на спорта в живота ви без съмнение ще доведе до сериозни промени, ще иска жертви и много взети решения. За гаранция за успешна промяна ще ви служи мотивацията, но какво знаем за нея?

Време е за промяна

Ако вие или ваши близки сте взели решение да промените нещо в начина си на живот, било то да отделяте повече време, за да изглежда добре вашата фигура, да намалите или откажете пушенето или алкохола, да започнете диета или дори да смените работата си (т.е. неща, които изискват сериозни и системни усилия), добре е да познавате отблизо самия процес на промяната и да се научите да го управлявате.

Това би подпомогнало вашия стремеж и би ви спасило от отчаяние в моментите на временни неуспехи. Също така е необходимо да знаете къде да концентрирате енергията си на различните етапи на промяната.

Когато става въпрос за полагане на усилия, понятието, което се използва най-много, е мотивация. За нея се дават различни определения.

Разделят я на силна и слаба, на външна и вътрешна. Те обаче, са твърде относителни за нашите цели.

Един по-прагматичен подход определя мотивацията като готовността на човека да предприеме конкретни действия за постигането на промяната.

Готовността е вътрешен психологически фактор, който може да бъде повлиян от външни фактори. Необходимо е само да знаем в кой момент кои са най-благоприятните фактори, които да повишат готовността и да стимулират действията.

"Кръгът на промяната"

За тази цел американските учени Прохаска и Де Клементе разделят процеса на промяна на няколко етапа и създават известния в психологията "кръг на промяната".

Кръговият модел отразява факта, че почти  всеки процес на промяна предполага човек да премине по няколко пъти през различните етапи, преди да постигне стабилно изменение.

image

Етап I

Първи е етапът на предразмисъл. При него човекът все-още не осъзнава, че има проблем и не мисли да се променя. В този момент е полезно да му бъде предоставена всякаква информация и той да получи достатъчно обратни връзки от други хора, които да му кажат как го възприемат. 

След като е налице дори минимално осъзнаване на проблема, се навлиза в периода на размисъл. Тук индивидът се колебае дали да предприеме нещо или да остане същият.

Обмисля рисковете, които крие промяната. Необходимо е да получи достатъчно аргументи, които да го убедят в ползата от нея.

Етап II

На следващия етап човекът заявява: "Трябва да направя нещо за този проблем!", "Нещо трябва да се промени. Какво да правя? Как да се променя?" Ако в този момент се пристъпи към действие, процесът на промяна продължава. Ако действието се забави, индивидът остава на етапа на размишление. 

Добре е тук, възможно най-бързо, да бъдат обмислени реалистични стратегии, които веднага да бъдат приведени в действие.

Етап III

Следва етапът на конкретните стъпки към промяната, които могат да бъдат предприети самостоятелно или с помощта на близки, на консултанти и т.н. Постигането на изменение обаче не гарантира, че то ще бъде поддържано.

На етапа на затвърждаването на промяната най-важно е да се подготвят стратегии за избягване на евентуални сривове и на трайно връщане на предишното статукво. Ако все пак това се случи, е необходимо колкото се може по-бързо да се пристъпи към подновяване на усилията.

Важно е да се знае, че крачките назад са част от процеса на трайно изменение и то може да бъде постигнато при следващото преминаване по кръга на промяната.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673992
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив