Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2011 11:55 - Аврамов и Калайджиеви трябвало да влязат в дома на Георгиева и докато двамата мъже я държат наведена, жената да я убие с месарски сатър.
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
2



"Необикновена история, която предизвиква безпокойство" - така английският съдия Пичфорд характеризира проточилото се 11 г. у нас дело за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Лондон: Търсете връзка между убийствата на прокурора Колев и ямболската адвокатка   image След тези обвинения на прокуратурата в Англия на 16 юли 2001 г. е пратено искане за екстрадиция на Калайджиева. Тя бяга от България предната година - на 17 август.

Съмнения за изчезване на документи, което не може да се обясни с "просто нехайство" , изтичане на информация от висши магистрати, публични обвинения срещу бившия главен прокурор Никола Филчев и негови доверени хора, недобросъвестност при разследването - това са само малка част от причините, мотивирали съда в Куинсбенч да каже "не" на искането да върне с белезници в България търсената за убийство Димитринка Калайджиева. От 2009 г., когато британските власти отхвърлиха първото искане за екстрадицията й, до септември т.г. на съда не са предоставени нови доказателства. Няма и отговор на твърденията на Калайджиева, че е станала жертва на тормоз и заплахи, пише в решението.

В мотивите от 31 страници е проследена хронологията на разследването, дори реакцията на политиците ни. Изброени са скандални обвинения срещу магистрати, отминавани през годините у нас. До дни решението на съдия Пичфорд и колегата му Съпърстоун, което вече е влязло в сила, ще бъде разпратено от съда в София до всички институции в държавата. Ето основните факти в него. В заговора за убийство на Надежда Георгиева са участвали Орлин Аврамов, покойният прокурор Николай Колев, Димитринка Калайджиева и бившият й мъж Пламен, се твърди в европейската заповед за арест, пратена от София до Лондон. През февруари 2000 г. 4-матасе срещнали в дома на Калайджиева. Разбрали се да отидат при Георгиева, която "била секретарка на главния прокурор Филчев".  След убийството чантата на адвокатката с документи, диктофон, касети със записи, телефон Motorola и $ 4000 изчезват. Твърди се още, че прокурор Николай Колев първо дал съвети как да се премахнат уликите и "предложил защита след убийството" и изгражданена алиби.

На 13 ноември 2001 г. е издадена заповед за арест отсъда на "Боу стрийт" в Лондон. Калайджиева иска убежище в Обединеното кралство, пише 24 часа. Твърди, че "Филчев е отправял заплахи за живота й". Калайджиева свидетелства, че още през март 1999 г. е съобщила в София за заплахи, отправени от Филчев към прокурорите Николай Колев и Николай Джамбов. "Тя твърди, че Филчев е заплашил да ги убие, ако не прекратят производствата по 2 дела, едно от които е свързано със значителна сума пари, прехвърлена в чужда банка, другото - за изчезнали оръжия. Филчев й казал, че ако разкрие нещо от това, на което е била свидетел, ще съжалява през целия си живот", пише в решението на лондонския съд. В него се сочи още: "Тя твърди, че е жертва на анонимни обаждания. Когато съобщава на полицията за тормоза, Филчев се намесил лично и я заплашил с пистолет."

На другия ден Калайджиева била пребита от двама цивилни. Отървала се със счупено ребро, увреждане на черния дроб и бъбрека. Адвокат Георгиева притежавала оборудване за висококачествено подслушване и пуснала таен запис от разговор с Филчев като нейна "застраховка". Според съда Калайджиева вярва, че Колев и Джамбов също са имали записите. Следващата част е отделена на разпитите в полицията през март, където на Калайджиева са взели отпечатъци, проба от коса и слюнка. Калайджиева разказва в Лондон, че след като отива на детектор на лъжата, следователят Олег Янев "е хвърлил стол по нея". Присъствали още 11-12 души, била обиждана и заплашвана. В полунощ се появил главният прокурор Филчев. С Калайджиева останали сами, когато той извадил пистолета си и го сложил на масата между тях. Дал й да разбере, че ще бъде оправдана, "ако обещае никога да не разкрива нищо за Филчев". Калайджиева така се уплашила, че се подмокрила. Все пак била освободена.

Г-н Уотсън, адвокат на българката, изброява пред британските магистрати действия на прокуратурата, които според лондонския съд "дават основание за сериозна загриженост". Най-важните - делото години наред е с гриф "Строго секретно", без основателна причина. Целта била адвокатите да не могат да следят разследаването. Делото било контролирано от самия Филчев. При първоначалното разследване били открити сериозни нередности. Не бил направен нито един опит за разпит на г-н Филчев. Не била разследвана евентуална връзка между убийствата на прокурор Колев и адвокат Георгиева. Първият съдия по делото за убийството й (Георги Колев) си дава отвод. Вторият коментира, че процесът е воден "незаконно и непрофесионално". Име не се споменава, но вероятно имат предвид Вера Чочкова. На 9 страници - от 10-а до 19-а, се обсъжда делото "Колеви срещу България". Жалбата до Европейския съд е от Николай Колев, а след убийството му в края на 2002 г. тя се поддържа от вдовицата Нанка Колева. Лондонският съд е впечатлен от показания на "г-н И., следовател", за "престъпни деяния, извършени от прокурори". Той твърди, че е изтекла информация при разследването на убийството на Георгиева. За планираните претърсвания знаели само главният прокурор и 5-има високопоставени прокурори от обкръжението му.

"Г-н И. разкрива, че двама души, вероятно замесени в убийството, са избягали от страната с помощта на главния прокурор", пише съдията. Той цитира решението на Европейския съд, според което у нас е трябвало да се разследва твърдението, че висши магистрати може да са замесени в убийството на Колев, дори в крайна сметка твърдението да се окаже неоснователно. Изтъква се, че по това време е било невъзможно Филчев да бъде отстранен от поста му или да се разследват подозрения срещу него, тъй като той има пълен контрол над всяко решение. Британските магистрати не подминават обвиненията, отправени публично от Едвин Сугарев и от Нанка Колева срещу Филчев. Цитирано е твърдение на прокурора Колев, че Алексей Петров е един от "доверениците" на Филчев.

Магистратите в Лондон са впечатлени от ареста на Алексей Петров при акция "Октопод". "Арестът му бе силно одобрен в пресата", пише на 20-а стр. в решението. Споменава се, че след пускането си Петров е обявил, че ще се кандидатира за президентските избори. Английските магистрати отделят специално внимание на обществения отзвук на убийствата и споровете около тях. От решението става ясно, че те са запознати с интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Филчев и на посланици у нас. "Министър Цветанов заяви в интервю, че "хората от кръга Филчев са все още в основните институции на сигурността... Името на Филчев често бе споменавано във връзка с убийството на прокурора Колев. Отговорът на Филчев се появи в ред телевизионни интервюта, в които той отрича твърденията на Цветанов и предполага, че посолството на САЩ го манипулира. Бяха ни показани някои от забележките, които се отнасят до Филчев. Телевизионните му участия бяха странни", пише съдия Пичфорд. Той констатира, че е имало намерение Алексей Петров да бъде призован като свидетел по делото "Георгиева", но няма доказателства да е призован. Посочва се, че в пресата е избухнал публичен спор между "вътрешния министър, посланика на САЩ и Филчев, който отбелязва, че е дал 21 интервюта за 4 дни през октомври 2010 г." И още, че на 28 ноември 2010 г. новоназначеният шеф на Върховния съд Георги Колев е заявил, че "по негово мнение е абсурдно да се мисли, че г-н Филчев би наредил убийство на което и да е лице". Съдът посочва, че има множество доказателства, които поставят под съмнение безпристрастността на разследването. Според Пичфорд обаче не е необходимо английският съд да прави проверка на доказателствата.

Европейският съд е посочил, че това е трябвало да се направи у нас, става ясно от решението. "Има много доказателства, които изискват всеки компетентен следовател да разследства евентуална връзка между убийствата на Николай Колев и Георгиева. Не е изненада, че още през 2009 г. Дивизионният съд заключи, че прокурорът не е действал добросъвестно", изтъква Пичфорд. Той не се съмнява в професионализма на българския съд, който сега е поел делото. И въпреки обещанията, че Калайджиева ще се ползва с всички гаранции, дадени от нашия Наказателнопроцесуален кодекс, че ще й бъде предоставен достъп до делото и възможност да даде лични обяснения, да представя доказателства и да иска други, Пичфорд отказва да издаде европейска заповед за арест. От 15 ноември, когато Димитринка Калайджиева даде интервю за "24 часа", до вчера многократно търсихме за коментар бившия главен прокурор Филчев на мобилния му телефон, но никой не ни отговори. (24 часа)


Тагове:   лъжа,   зло,   престъпление,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670713
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив