Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 09:13 - "Какъвто и да е воят, каквато и да е съпротивата, като сме почнали, поне да знаем, че сме довършили.
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.12.2011 09:54


"Настъпи дехуманизация в медицината", коментира професорът и дава пример с това, че в медицинските университети все по-рядко студентите имат чувство на мисия, дълг и отговорност.
Б. Борисов: Край на лъжата ведомствени болници "Капитал" коментира състоянието на лечението у нас като: Трагедия от грешки Лекарите няма да бъдат съдени за подкуп като длъжностни лица, съобщава "24 часа". Върховният касационен съд е готов с тълкувателно решение по питането на главния прокурор Борис Велчев дали лекарите у нас може да бъдат подвеждани под наказателна отговорност като длъжностни лица.

Според върховните съдии всички лекари в частните болници, както и редовите им колеги от държавните лечебни заведения, не са длъжностни лица. Така за искане и получаване на нерегламентирана облага или дар ще бъдат разследвани само административните ръководители и шефове на отделения в държавните и общинските лечебни заведения.

Вестникът пише и за решението на премиера Борисов ведомствените болници да станат дружества. Военномедицинска академия, МВР и транспортна болница да се преобразуват в търговски дружества като останалите здравни заведения, за да спрат да трупат дългове.

 Тази лъжа повече няма да съществува. 8% военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!? И плащаме от вътрешния бюджет, а не от тези 3,25 млрд. лв., които отделяме за здравеопазване", аргументира се Борисов.

Причината за гнева на министър-председателя е признание на министъра на отбраната, че ВМА трупа всяка година по 40 млн. лв. дългове, защото не връща пациенти, а здравното министерство не плаща извършената спешна помощ.

"Капитал" на първа страница коментира състоянието на лечението у нас като: "Трагедия от грешки". Инцидентите в болниците са симптом на дълбоките промени в здравеопазването. Това е краят на търпението. Здравната система не се променя, а лекари и пациенти вече не си вярват. "Да, грешки стават, но в България липсва система за тяхното анализиране и докладване", отбелязва проф. Асен Гудев, председател на Българското кардиологично дружество.


"Новинар"твърди: "Не вярваме на докторите, лекуваме се сами". Едва 4,8% имат доверие на хората с бели престилки. България е на челно място в Европа по некачествено здравеопазване. Половината от сънародниците ни смятат, че здравеопазването ни е лошо, казва Лилия Димова, национален координатор на Международната програма за социални изследвания.

"БАН с поредна статистика - българинът изкарва без лекар до 65 години, след това го мъчат болежки и недъзи", е коментарът по същата тема в "Монитор". Според проф. Божимир Давидов от БАН, при средностатистическа продължителност на живота 73 години за двата пола, останалите осем години ние прекарваме недееспособни.

Според здравната организация в Европейският съюз българската нация е сред най-болнавите. По-малко години без лекарска помощ прекарват единствено гражданите на бившите съветски републики - Литва, Латвия и Естония. Техният показател се колебае около 64 г.

"Цветан Василев си купи и 6 руски хеликоптера", с тази информация в. "Труд" продължава медийната война срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Гръцките банки се изтеглят от Балканите", твърди "Дума". Най-голямата търговска банка - Национална банка на Гърция (NBG), и АТЕ банк обявиха, че ще продадат своите филиали в Турция и Румъния. През последните две десетилетия гръцките банки успяха да заемат водещи позиции на финансовия пазар в Югоизточна Европа. Но в последните две години заради дълговата криза в страната, която е изправена на прага на фалита и зависи от помощта на ЕС, се заговори за разпродажба на тези финансови активи.

В България гръцките банки контролират до 1/3 от финансовия пазар. Според анализатори кризата в гръцкия финансов сектор няма да се отрази сериозно на нашите трезори. Някои даже говорят, че българските банки са привлекли част от влоговете на гръцките граждани, които панически бягат от страната си. NBG купи в края на 90-те години за малко над 220 млн. долара Обединена българска банка.

В. "Атака" твърди, че председателят на парламента Цецка Цачева е нарушила конституцията като е цензурирала партия "Атака", лишавайки я от правото й да направи декларация.

"Започват съкращения в пощите", пише "Дума". Очакваните загуби на "Български пощи" за тази година са между 7 и 12 млн. лв., съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той призна, че ще се стигне до съкращения в пощите, без да посочи каква част от служителите, които са около 13 000 души, ще бъдат засегнати от тази мярка.
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674255
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив