Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 07:50 - Германия иска европейски рейтингови агенции
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0



Финансовият министър Волфганг Шойбле изрази увереност, че европейските страни още тази година ще направят голяма крачка напред за преодоляване на кризата image Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле изрази подкрепата на своята страна за заплашената от изпадане в неплатежоспособност Гърция и се обяви за създаване на европейски рейтингови агенции.

Вестервеле се срещна вчера в Атина с премиера Лукас Пападимас, външния министър Ставрос Димас и лидера на консерваторите Андонис Самарас.

Време е Европа да създаде независими рейтингови агенции

и да успокои пазарите, които "едва имат време да си поемат дъх" от постоянните спекулации, призова германският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Той подчерта, че единственият начин ЕС да си върне доверието на същите тези пазари е да даде шанс за прилагане на постигнатите споразумения.

 

Вестервеле направи този коментар, след като американската рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи в петък кредитния рейтинг на девет държави от еврозоната - повече от половината от валутния съюз.

Това решение бе прието негативно от пазарите, като работната седмица на азиатските борси започна днес с понижаване на индексите. Еврото поевтиня до най-ниското си равнище спрямо японската йена от 11 години.

Вестервеле изрази задоволство, че всички партньори от преходното коалиционно правителство в Гърция признават необходимостта от прокарване на реформи.

Той разкритикува индиректно както тези, които обвиняват Германия, че не прави достатъчно за спасяването на еврозоната, така и онези, които твърдят, че помагането на Гърция е прахосване на пари.

Вестервеле донесе в Атина послания за кураж и уважение към Гърция преди

началото на една решаваща за еврозоната седмица,

посочва Франс прес.

Бъдещето на валутния съюз зависи отчасти от преустановените в петък поради разногласия преговори между гръцкото правителство и частните кредитори на страната за разсрочването на нейните задължения.

Разговорите са ударили на камък по въпроса за лихвените проценти по новите облигации, с които ще бъде преструктуриран гръцкият дълг, писа вчера гръцкият вестник "Катимерини".

Според изданието частните кредитори искат новите облигации да са с доходност от 5%, докато Гърция настоява тя да не надвишава 4%.

Вестервеле отказа да коментира деликатните преговори.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле се обяви

против разширяване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ)

и емитирането на единни еврооблигации за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.

Такива мерки ще успокоят пазарите само за известно време, се аргументира Шойбле. Той предупреди, че моделът на САЩ, който се основава на безкрайно печатане на още пари, няма да проработи в Европа.

В същото време германският финансов министър показа известен оптимизъм, като отбеляза, че икономическата ситуация в еврозоната не бива да се драматизира.

Шойбле изрази увереност, че европейските страни още тази година ще направят голяма крачка напред за преодоляване на кризата. 

  var addthis_config = { services_compact: "email, print, google, more", services_expanded: "slashdot, email, print, google, favorites, blogger, delicious, digg, facebook, linkedin, myspace, reddit, slashdot, stumbleupon, twitter, wordpress", ui_language: "bg" }  



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673466
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив