Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 08:58 - Калиник натопил Дометиан за жени, искал заплата на губернатор
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1031 Коментари: 0 Гласове:
1



Кирил се издънил като агент в Атон     Сериозна агентурна дейност, драматични разкази за вербуване и откровено клепане изскочи от първия прочит на досиетата на висшия клир. Във вторник комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те ни митрополити са били с "пагони" под расата. Без агентурно минало са само патриарх Максим и трима митрополити - Николай Пловдивски, Гавриил Ловчански и Амвросий Доростолски. Останалите са били към Шесто (т.нар. политическа полиция) с две изключения - разузнавачите Симеон (на Западна Европа) и Натанаил Неврокопски, пише "Стандарт".

Врачанският митрополит Калиник, който е бил агент Рилски и Велко, особено ревностно е следял за морала на събратята си. В донесение относно поведението на бг делегация на V сесия на Световен съвет на църквите в Найроби, Кения, не пропуска да съобщи, че днешният видински владика Дометиан, тогава още епископ, се държал "прекалено светски с помощния женски персонал".

Като подтекстът е, че не просто е флиртувал, а вероятно и се е възползвал от прелестите им. А двама наши цивилни богослови свалили рускиня и западногерманка. В рапорт от Москва пък прави недвусмислени намеци за хомосексуални отношения на български духовници с африкански студенти. Самият Калиник е изразявал вечно недоволство от материалното си положение и е претендирал да получава заплата поне колкото на председателя на окръжен народен съвет. Досието на Симеон пък е цели 27 тома
Сериозна агентурна дейност, драматични разкази за вербуване и откровено клепане изскочи от първия прочит на досиетата на висшия клир.

Във вторник комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те ни митрополити са били с "пагони" под расата. Без агентурно минало са само патриарх Максим и трима митрополити - Николай Пловдивски, Гавриил Ловчански и Амвросий Доростолски. Останалите са били към Шесто (т.нар. политическа полиция) с две изключения - разузнавачите Симеон (на Западна Европа) и Натанаил Неврокопски.

Само той от владиците става щатен служител в супер секретния отдел на разузнаването през ноември 1967 г. Агент Христов се е "родил" през 1964 г. Вербовката станала в дома му, в явочна квартира и в хотел "Славянска беседа". Преди отпътуването му за САЩ има отчетен лист от 1965 г. от водещия офицер, в който са изброени разходите - общо 110 лв. за уроци по английски език, 150 лв. и $100 за "подпомагане за път", 25,50 лв. за закуски при срещи, 170 лв. за настанявания в хотели. При заминаването си агент Христов пък дал вечеря за 25 лв. през януари 1966 г. Преди това ДС му дала 50 лв. за обиколка из националните обекти за "засилване на патриотичното чувство". Към делото на дядо Симеон има приложени написани на ръка разписки за получени пари в различни суми. Има приложена и снимка на златен медальон, без подробности за бижуто. Приложена е сметка от ресторант на обща стойност 11,82 лв. от 1967 г. Интересното в нея е, че фигурира суджук горнооряховски, 1 порция за 3,80 лв. Очевидно неслучайно това мезе бе патентовано като българско в ЕС м.г.

Една от препоръките на ДС при подготовката на агента е била да му се дадат да прочете романите за Рихард Зорге (б.р. - виден съветски шпионин по време на Втората световна война), както и да бъде подготвен да използва минофон. На 16 декември 1965 г. пише писмо на ръка до шефовете в ДС: "Мой пръв дълг ще е изпълнение на партийните поръчения, а на второ място остава моята професия. Подписът е: "С уважение, "Христов". Заминава за САЩ на 20 януари 1966 г.

Интересна е съдбата в ДС на днешния Варненски владика Кирил. Бил е харесан за включване в разработка "Цитадела", с която се набирали подходящи монаси за изпращане в Зографския манастир. Планът е бил да го изпратят студент в Гърция, където 4 г. да учи език, а през ваканциите да ходи в Зографския манастир. Агент "Ковачев" трябвало да издирва и фотографира на документи и ръкописи в Зографския манастир. За целта 4 месеца в общо 76 учебни часа бил обучаван във фотодело. През 1976 г. му купили и апарат "Зенит-ЕМ" за 150 лв. и отделно му дали 100 лв. за лични нужди.

Заминава студент в Гърция, но неприятна случка прекратява плана. Кирил подава молба да стане брат в Зограф и над два месеца чака утвърждаване от Кинотиса (управата на Света гора - б.р.). Шефовете му в ДС пишат в досието му, че по клевета на друг монах са били предприети административни мерки по изгонването му. Понеже не се чувствал виновен и не изпълнил устното нареждане на един от административните служители, началникът на полицията пристъпил към грубо физическо насилие да го отстрани от манастира, нанесъл му побой в двора, откаран бил с полицаи в Солун без капа бос, с вързани ръце.

В досието му пише, че е върнат в България принудително заради клеветнически обвинения за неспазване на реда в Зографския манастир. Обвиненията били неоснователни, защото той поискал по надлежния ред да стане брат в обителта. От 25 септември 1981 г. е предложението за закриване на лична разработка "Ковачев", открита на 18 юли 1976 г. Дядо Кирил завършва задочно Духовната академия в България, а на 1 октомври заминава да следва редовна аспирантура в Москва. "При което няма да изпълнява наши задачи", пише в предложението от служителя в ДС делото да бъде закрито и предадено в архив.
 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670702
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив