Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 16:02 - Не купувайте яйца с червена точка
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1647 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Снесени са от нещастни кокошки и не трябва да се продават в магазините image Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира акция по издирване на яйца с червена точка. Така се бележат яйцата от кокошки, гледани нехуманно, и извън правилата на Европейския съюз От началото на януари тази година у нас влезе задължителното условие кокошките носачки да живеят в комфорт - в просторни клетки, със стъргалка за ноктите и ваничка за ровене, поради което си спечелиха прозвището “щастливи”.

Макар че не са вредни за човешкото здраве, яйцата от пернати, които още живеят в малки клетки, нямат право да се продават за директна консумация и се насочват към преработвателните предприятия за термична обработка.

В тази връзка от БАБХ подлагат на контрол както пазарите, така и хранителните магазини, складовете и заведенията за обществено хранене.

“Червената точка е с размер 5 мм и се поставя на върха на всяко яйце от категория Б, без значение от цвета на черупката. Кашоните, в които се нареждат, се отличават по червените ленти”, заяви д-р Атанас Нейков, шеф на отдел Контрол на храните към Областната дирекция на БАБХ.

Заради неизпълнение на европейската директива за хуманно отглеждане на животните в Пловдивска област са затворени две птицеферми. Едната е в Трилистник, в която е спряно производството на яйца само в едното хале, което е в процес на реконструкция. Другата ферма във Войсил засега изцяло е преустановила дейност.
 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675980
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив