Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 20:29 - ЕИБ и СБ ще ни консултират в усвояването на еврофондове
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
0



Финансовите институции ще подпомагат процеса на усвояване на средствата от

Българското правителство подписа меморандуми за разбирателство със Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). С тях се уреждат областите, в които експертите на финансовите институции ще предоставят аналитично-консултантски услуги, свързани с усвояването на средствата от Европейския съюз (ЕС). От Българска страна меморандумите бяха подписани от министър Томислав Дончев, съобщава “Капитал”. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, посланици на държавите членки на ЕС и министрите, които отговарят за управлението на структурните инструменти в България - министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.

Преди седмица министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев коментира, че те ще помагат на българските власти в подготовката и изпълнението на големи и сложни проекти, основно в сферата на инфраструктурата и ВиК сектора, както и при подготовката на проекти за следващия програмен период след 2014 г. Колко ще бъдат експертите от СБ и ЕИБ и какво ще е заплащането им все още не е ясно, коментира тогава министърът. Предвижда се разходите за услугите им да бъдат покривани от оперативната програма, която консултират.

Идеята България да ползва експертна помощ от европейските финансови институции бе лансирана в средата на 2010 г. Първоначално от Европейската комисия бяха против със средства от еврофондовете да се плаща за консултации на експерти от СБ, но впоследствие бе дадена зелена светлина. Коментарите от ЕК и от българска страна досега са, че експертите ще оказват техническа помощ, а няма да отговарят за управлението на проекти.
 


Тагове:   криза,   Америка,   Intel,   долар,   Ню Йорк,   Dow Jones,   Moodys,   Fitch,   ес,   Европа,   евро,   банка,   пари,   долари,   nasdag,   citigroupq,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673613
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив