Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2012 11:22 - Открито писмо
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
1



image От Гражданско движение на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги” По повод създалото се напрежение около разследването на случая „Мирослава” в Перник


Уважаеми дами и господа,

През последните дни МВР и в частност служба ГДБОП са подложени на натиск, свързан с разследването на случая „Мирослава” в Перник. Отправят се обвинения по отношение на (не)свършеното и извършващото се в момента от оперативни работници, полицаи, следователи, лекари, прокурори. Искат се строги наказания и оставки. Главен мотив за създалото се напрежение е самоубийството на единия от заподозрените за отвличането и последвалото убийство на 17-годишната Мирослава Николова – Стойчо Стоев-Чочо. Допълнително напрежение добавя неясното все още, от медицинска гледна точка, състояние на другия заподозрян – Марио Любенов-Заяка.

Натискът върху вътрешното ведомство и разследващите би бил логичен ако отразяваше обективно случващото се. В случая обаче нещата не точно така. През последните дни гласът на политиците измести този на общественото мнение и гражданите. Представители на партийни структури се опитват с политически аргументи и обвинения да се поставят в ролята на обществен говорител. Това е опасна игра, защото конкретният случай се използва за извличане на тясно политически ползи. Доказателство за това е, че по време на издирването на извършителите на отвличането, станало на 7 ноември 2011 г., та чак до откриването на мъртвата Мирослава, нито един от тези политици не бе забелязан в Перник, не потърси контакт със семейството й, не се поинтересува от работата на разследващите в Перник. Нито един! Вероятно защото Парламентът бе в Коледна ваканция, а политиците заети с големите зимни празници.

В началото на декември 2011 г. сестрата на похитената Елеонора потърси хора от Гражданското движение на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги” с молба за съдействие и помощ. Ние сме гражданска структура и възможностите за въздействие и подпомагане на подобно разследване не са много. Все пак се опитахме, според силите си, да бъдем полезни. Оттогава и до ден днешен Катрин Маркова, член на Движението, е неотлъчно до семейството. Помагат и други. Направихме каквото можем, за да се активизират още повече усилията при издирването на Мирослава. Потърсихме и получихме съдействие от немалко медии. В крайна сметка Мирослава бе открита, за съжаление мъртва. Не казваме това, за да изтъкнем някакви заслуги на ГДЗЖОП „Св. Георги”, а за да се знае, че гражданската активност е задължителна за демократичното общество и гарантира прозрачност на действията на ангажираните по Конституция с борбата срещу организираната престъпност.
Няма да коментираме последвалите ситуации, в една от които единият заподозрян – Стойчо-Чочо – се самоуби, а другият – Марио-Заяка – се оказа застрашен от психично заболяване. Това не е наша работа, но сме за пълното изясняване на случилото се и публично оповестяване на резултатите. Именно пълната прозрачност на действията на съответните разследващи органи и прокуратурата са гаранция за гражданския контрол върху институциите и спазване правата на всички участници.

Но сме категорично против политизирането на случая. Получава се парадокс: хора, които носят пряка и политическа отговорност за това в България да се създадат условия за извършване на брутални престъпления, които оставаха години наред ненаказани, днес да говорят за справедливост, морал и отговорност.

Смятаме, че служителите от ГДБОП, които участваха в разследването по случая „Мирослава”, направиха това с ясното съзнание и воля да си свършат работата както трябва и да ускорят развръзката. Ако са допуснали грешки, съответните органи да се произнесат. Някои от тези хора през последните години реализираха успешни акции срещу „Наглите”, „Килърите”, „Октопода” и други престъпни групировки. Опитите за публична дискредитация на тези служители ни кара да се съмняваме, че зад фасадата на уж принципната критика и настояване за справедливи наказания, се крие желанието тези хора да бъдат отстранени. Това е голям подарък за организираната престъпност, жест към мафиотизираните политически и бизнес кръгове, чиито интереси от няколко години са осезателно накърнени именно от тези служители.

Съзнателно или не (искрено се надяваме да е несъзнателно) политиците с шумни претенции към службите в момента обслужват именно мафията. Редно е Правителството и Прокуратурата да разпоредят съответните проверки (вероятно това вече е направено) за изясняване на ситуацията около случая „Мирослава” и да оповестят публично резултатите от тях. Настояваме обаче това да се прави принципно, а не заради политически натиск. Не хвърляйте на вълците тези, които противодействат реално на организираната престъпност. Не ги правете курбан на партийни и мафиотски кръгове!
Обеществото ни има нужда от работещи антипрестъпни структури. В тях има хора, които въпреки явните и прикрити заплахи, както и опитите да бъдат подкупени, продължават да воюват (противодействието на мафията си е истинска война) с престъпността в името на обществото и държавата.


За Гражданско движение на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги”:

Красимир Цанев
Георги Цветанов
Огнян Стефанов,
Членове на Управителния съвет



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665082
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив