Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 19:00 - КОЖОДЕРЪТ "СОФАРМА" И ДУШОДЕРЪТ "СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ"
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0



 Кожодерската политика на "Софарма" да продава лекарства три пъти по-скъпо на българските пациенти и на българските болници, отколкото на клиентите си в Турция и Сърбия има просто обяснение. Компанията пробива на чужди пазари и прави дъмпинг. Завладява ниша. А у нас нали е почти монополист- държи 70 % от доставките в болниците, може да дере необезпокоявано /примерно ампули за алергия у нас предлага за 70 лв. , а в Турция за 25 лв./.
Така и банките дерат с градиращи лихви по заеми. Позволява се- правят го. Законно е. Както е законен и бонусът от 12 000 лв. на шефката на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева, заради който тя бе принудена да подава оставка, понеже не било много морално в период на криза да се самонаграждава. Сигурно е законен и вносът на фалшиви ампули с Витамин С от Испания и от Китай. Ще се окаже, че производителят е виновен, не вносителят, но пак го отнася българският потребител- плаща за нещо, което не го лекува. 

Контрата винаги е у народа. Защото номерът минава. Гризваме дървото по стар овчедушен обичай и дори се оригваме самодоволно /простете, б.а./. Това, че ни прекарват с парите не е най-страшното. 
Страшното е овчедушието. 

Масовото производство на рая

То е брънката, която свързва всичко- лекарствата, културата, историята, ако щете... Да слушкаш като те стрижат, да не мислиш като те водят към кланицата, сам да си качваш главата на дръвника, за да му е по-удобно на коляча. 

Овчедушието е характеропатия, която се култивира тук от векове. За да се дои народът. Ето ви най-пресния емблематичен пример за душодерство с цел разпространение на овчедушие с методите на пазарната икономика. Българският министър на културата Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай се договорили да подпишат споразумение между България и Турция в областта на заснемането на сериали. Невинно културно сътрудничество! Ще снимаме кримки. Разкош. Малко ни трови родната чалга, та сега ще ни довършват и с турски гьобеци. Само това да беше!? Гюнай се оказва голям почитател на производството на сериали с държавна субсидия. Любим му бил... "Златният век на Сюлейман 1 Великолепни". 

Владетелят, постигнал най-големия възход на Османската империя

Тя става световна сила през първата половина на 16 век. Сюлейман 1, известен още като Законодател, се ражда сто години, след като България вече е била поробена. Благодарение на неговия имперски ятаган османците завземат Белгард. Стигат до Виена. Там едва ги спират полските хусари на Ян 3 Собиески. Ордите на Сюлейман завладяват още Мека, Медина Багдад, Дамаск, целите Балкани, Трансилвания, Северна Африка. Това е историята. Тя трябва да се знае и фактите да се уважават. 

Турците го правят, но защо ние на най-високо ниво тъй овчедушно не се самоуважаваме?В продължение на 1 година понасяме уникален маркетингов подход за налагане на тази продукция на нашия потребител? Почна се от обикновено съобщение. Мина се през подхвърлянето филмът да се продаде на телевизия и да се излъчи по изминалата Нова година. И сега се стигна до министерско ниво. Вече е даден картбланшът за душодерството.

Поредното масово производство на рая

Защото това не е просто сериал. Това е политика, финансирана от турската държава. Целта е този филм за пореден път да обработи овчедушието на българската аудитория с простото послание: "Ние сме ви владели, не сме забравили. Ще ви владеем пак!" Обикновен филм ли? Не!Модерният ятаган на консуматорското общество сече, като предлага продукт. А в продукта червей, той влиза в мозъка на пазара. А пазарът- това са нашите глави. Готови за завладяване.

САЩ сразиха СССР в Студената война не с ракети, а с филмирания си модел на живот- холивудски сладкиши, рок, дънки, кока-кола, къщурки с басейнчета...Кой соцнещастник не би пожелал да живее в приказка с куче, коте и морава край кадилак?

Турската политика използва подобен похват- заляха ни със сапунени сериали. Свикнахме с парфюма им. И понеже стана много сладникаво, сълзите и сополите малко додеяха, решиха да подлютят буламача с малко историческа пот в раната. Нищо против киноиндустрията на Турция. Имат си неоосманска стратегия в областта на културата, следват я.

А ние защо трябва да сме овчедушни на министерско ниво? Добре, министърът урежда да гледаме филма за Сюлейман Великолепни. Там прадедите ни са представени като овчедушни роби, а прабабите ни овчедушно понасят изнасилванията на анадолската пасмина. Къде е обаче реципрочносттта, иначе задължителна в международните отношения? Редно е министър Рашидов да уреди да се купи и разпространи в Турция и "Време разделно". Да оцени многомилионната турска аудитория гениалния Йоско Сърчаджиев. Да оцени коравата българска душа, запазила достойнство в най-мрачните векове на сеч и потурчване. 

Там няма овчедушие, има литургично величие. Става въпрос не просто за национален комплекс от турското робство, а за зависимостта на пазарите - и на лекарствата, и на филмите, и на гащите- от масовата психология в международните отношения. Поддържането на овчедушието у един пазар е продуктивна политика. Колкото е по-овчедушен потребителят, толкова по-лесно му се пробутва некачествена стока и от него се печели. И обратното- колкото си по-претенциозен, знаещ и със самочувствие, толкова повече изискваш качество и налагаш свое качество.

Налагаш, български министре Рашидов

Пробутват ни Сюлейман. Да им наложим Манол. Да им наложим Хан Аспарух, Симеон Велики, Калоян, Иван Асен 2... Да им наложим хан Пресиян, който цели четири века преди турците- през 837 г., завладява Кавала, по-късно преименуван на Морунец, и присъединява Беломорието към родината! Да им наложим киноверсия на Балканските войни, в които им съдираме гащите на наследниците на Сюлейман Великолепни чак до Одрин... Да им наложим кинообразите на ген. Стилиян Ковачев, на ген. Рачо Петров, на ген. Христо Луков...Да им пласираме висококачествена кинопродукция, в която се вижда как воеводите от Македоно-одринското опълчение Пейо Яворов, Йонко Вапцаров, Михаил Чаков и бай Ристо Чернопеев без нито един изстрел на 27 октомври 1912 г. гонят каймакамина от Кавала и взимат властта...

Не, не са толкова опасни филмът за Сюлейман Великолепни, нито по-скъпите лекарства на "Софарма", нито измамните банкови лихви, нито фалшивия "Витамин С"... 

Опасно е овчедушието, Бойко, което допускаш и в редиците си! 


Тагове:   ново,   Гоце,   бТВ,   мафия,   Кунева,   Гергов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665214
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив