Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 11:57 - Заплашват аптека в Бурса, показала дъмпинга на "Софарма"
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 995 Коментари: 0 Гласове:
2



 Управителят на аптеката в Бурса, който е продал на разследващия екип на ТВ 7 един кашон с противоалергично лекарство на “Софарма” е бил заплашван и притискан от хора на дистрибуторската фирма “Полимет” в Турция. Това разкри по ТВ 7 журналистката Нихал Юзерган, която е помогнала на българския екип в разследването.

 

Именно така стана ясно, че медикаментът, който в българските аптеки се продава за 75 лв., в Турция се предлага само за 25 лева.

 

Юзерган обясни, че от “Полимет” са искали информация дали купувачите на лекарството са турски граждани и дали са имали рецепта за това. Според нея натискът, който указват, е по-скоро спекулативен и се опитват да сплашат търговеца без да имат никакви основания за това. Те не са от комисията по лекарствата и са единствено представител на вносителя на медикамента.

 

Не сме извършили нищо незаконно. Собственикът на аптеката няма основание за никакво притеснение, категорична бе Юзерган.

 

Според нея през последните години в Турция темата за здравеопазването и лекарствената политика се е оказала една от приоритетните за турското правителство. Изследване показвало, че през 2002 г. едва 33 % от населението на Турция е било доволно от здравното обслужване. Докато данни от проучване сега показват, че 73%  от съседите ни са доволни от проведената здравна реформа.

 

Юзерган разказа, че през последните години цените на лекарствата и медицинското обслужване са паднали значително и това е станало след активната намеса на държавата. Така например лекари, стоматолози, сестри и аптекари е трябвало да избират дали ще работят само на частно, или на държавно. Според нея пътят за подобряване на здравната система на България е свързана също с намесата на правителството.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673666
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив