Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2012 08:28 - БОРКОР още не работел с пълен капацитет, но до лятото ще тръгне
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
0



 Година и четири месеца след създаването му Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, станал популярен като БОРКОР, все още не работи с пълния си капацитет, но до лятото на тази година се очаква да бъде реално окомплектован и да започне да действа на пълни обороти. 

Това се разбра от отговор на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов на питане на депутата от "Синята коалиция" Йордан Бакалов в рамките на парламентарния контрол днес. 

БОРКОР беше създаден през лятото на 2010г, а в края на ноември същата година кабинетът прие устройствения му правилник, с което беше дадено практически началото на работата му.

Основната задача на звеното, което е към Министерския съвет, е да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло. При създаването му беше обявено, че центърът ще подпомага държавните и общинските органи и ще работи за "подобряване на взаимодействието и координацията между тях, гражданското общество, медиите и бизнеса".

В центъра, който беше оглавен от бившия съветник на премиера по сигурността и някогашен шеф на НСБОП ген. Румен Миланов, трябва да работят общо 155 служители  - 40 на постоянен щат, а останалите 115 - командировани временно от други администрации.

От бюджета на правителството за издръжка на БОРКОР за тази година са отделени 4.8 млн.лв, като срещу тези средства обществото трябва да получи пакет от мерки срещу корупцията, отбеляза в изложението си от парламентарната трибуна днес депутатът Йордан Бакалов. "Повече от година след началото на проекта не е ясно какво точно е извършило звеното, не е известно да е планирало и реализирало конкретни действия, за да създаде практики за превенция", допълни той и завърши с въпроса: "Какво работи БОРКОР?".

Липсата на финансиране, както и последвалите проблеми с осигуряването на сграден фонд са причините реалната работа на центъра за превенция на корупцията да започне със забавяне, отговори вицепремиерът Цветан Цветанов. Той уточни, че в момента БОРКОР има назначени 10 служители, които са натоварени с организационна работа, която е нужна преди звеното да започне същинската си дейност.

Цветанов посочи, че германският експерт Ралф Шлотерер, който е съветник в МВР и подпомага работата на БОРКОР,  е успял да създаде необходимата матрица по Закона за обществените поръчки, за да се върви към унифициран подход към  тях и напомни, че държавното управление обществените поръчки са около 4 - 4,5 млрд. лв. годишно. Министърът допълни, че преди седмица Шлотерер е представил тази матрица и тя е получила добри оценки.

Цветанов увери, че до средата на годината (когато се очаква мониторинговият доклад на Еврокомисията за напредъка на България по механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи . бел. ред.) БОРКОР реално ще бъде окомплектован, ще бъдат обучени още 30 служители и бъде направено нужното за командироването на останалите експерти от други служби. Той посочи, че властта среща законодателен проблем с командироването на служители от съдебната система, която по конституция е независима. Обсъждаме законодателни проблеми, които да се направят, за да заработи центъра, каза той..



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675221
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив