Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 19:09 - АМЕРИКАНЕЦ ПОКАЗА НА СВЕТА НОВО ВИДЕО ЗА ГИБЕЛТА НА СОВАЛКАТА “ЧАЛАНДЖЪР”
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2006 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2012 19:12


 Видеозапис на страшната катастрофа с комическата совалка “Чаланджър” на 28 януари 1986 г., при която загинаха 7 астронавти, е лежал 26 години в бюрото на свидетеля на произшествието Джефри Олт. Тогава той бил на 19 години и снимал старта на Challenger с личната си камера, а сега изпратил записа с продължителност 3,26 минути в редакцията на в. The Huffington Post. На видеото се чува как зрителите възторжено аплодират старта на совалката. Взривът избухва след 1 минута и 20 секунди. Никой не разбира какво става, дори се възхищават на необикновената гледка, докато отломките от разкъсания на две космически апарат не започват да падат към земята. 

Малко след взрива бившият говорител на НАСА Стив Несбит, който коментира старта директно в ефир, съобщава от Центъра за управление на полетите, че нещо не е на ред. 2 минути и 50 секунди след старта, той признава, че совалката се е взривила. Следват ужасените писъци на зрителите и записът прекъсва. 

По официални данни Challenger се взривява на 73-та секунда след старта на височина 14 км. Тогава се левият ускорител с твърдо гориво се откъсва от закрепването и пробива резервоара на космическия кораб. Той се отклонява от оста и аеродинамичните сили го разрушават. Установено е, че в този момент астронавтите още са били живи и даже са успели да си сложат кислородните маски. Но веднага след това носовата част, в която са те, се откъсва от космическия апарат. 

Седемте астронавти загиват в резултат на падане от височина 20 км. Сред тях е учителката Криста Макколиф, която е избрана да лети в Космоса след общонационален конкурс за астронавт непрофесионалист. Нейните ученици също наблюдават старта и смъртта на обичана си учителка. Трагедията е неописуема. Цяла Америка е потопена в сълзи, скърби и светът.

                                                                                                                           



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2674942
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив