Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 07:12 - КАЛИН ГЕОРГИЕВ СЕ ИЗГАВРИ В ЕФИР С ВОДЕЩА НА BTV
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 “Перифразата на един глупав въпрос не го прави умен”. Така главният секретар на МВР Калин Георгиев репликира водещата на предаването “Код: Криминално” по bTV Action Мая Костадинова, която упорито настояваше той да коментира знаковите фигури в контрабандния цигарен бизнес. “Благодаря за комплимента”, кисело се усмихна дамата, опитвайки се да неглижира коментара на госта си.
Запитан дали е ефективна борбата с контрабандата на цигари, комисар Георгиев посочи, че през 2011 г. са задържани близо 486 млн. къса цигари от МВР. “Резултатите говорят ясно за интензитета и качеството на нашата работа в случая”, подчерта Георгиев.

Запитан как ще коментира разрастването на наркопласмента в страната, главният секретар на МВР отговори, че целта на полицията е не да залавя количества наркотик, защото за наркотрафикантите той е просто материал. “Нашата цел е не да задържаме количества наркотик, а да разбиваме наркомрежите”, подчерта комисар Георгиев. “Не искам да се ангажирам с националността на хората, които държат наркоканалите, нито с техния брой. Но пък България става атрактивна наркодестинация – ние не можем да избягаме от географското положение на нашата страна. Ако от едната страна влиза кокаин от Афганистан, от другата влизат амфетамини. Ние сме подготвени за тези явления и се опитваме да им противодействаме”, подчерта Калин Георгиев.

Наркоорганизациите отдавна са станали транснационални и тяхното влияние, тяхната консолидираност все повече нарастват. Комисар Георгиев каза, че заловените престъпници “със знакови имена – Катерицата, Боксьора, Очите едва ли биха могли да започнат да се занимават с ръкоделие или оперно пеене, спирайки “работата си” с наркотиците”. Този пазар не търпи вакуум. Нашата цел е преди тези момчета със знакови имена да се “изявят” на наркотерена, те да бъдат задържани и да им се даде възможност да се поправят”, заяви комисарят. 

Според него не може да се говори за бум на битовата престъпност. “Още миналата година казахме няколко пъти, че по оценки на нашите задгранични партньори битовата престъпност ще се повишава в продължение на няколко години заради икономическата криза”, каза Георгиев.

Факт е, че изнервени, поставени в тежко социално положение или принадлежащи към маргинализирани групи, престъпниците могат да се обединят според начина на извършеното деяние. Изходът е – повече полиция на улицата, заяви Калин Георгиев. “Полицията е съюзник на гражданите, тя е “тънката синя линия между лошите и добрите”, добави той.

Болната тема за корупцията в полицията, митниците и съдебната система Калин Георгиев коментира така: “МВР представлява един огледален модел на обществото. Каквото ни е обществото, такова е и МВР. Ние не отричаме, че има корупция, но ще се борим ефективно с нея. За м.г. има 84 служители на министерството, уволнени от системата за различни престъпления, в това число и корупция. За около 2 години срещу 40 служители на МВР има произнесени осъдителни присъди за същите нарушения”, каза Калин Георгиев.


Тагове:   бандит,   корупция,   убийство,   съд,   право,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665006
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив