Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 06:27 - Богомолци скочиха срещу игумена на Руската църква
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
1



 Богомолците от Руската църква в София настояват нейният настоятел - игумен Филип Василцев, да бъде незабавно отзован. 132 души са се подписали под това искане, изпратено до руския патриарх Кирил и българският патриарх Максим. 

 

Причината е разделянето на българските християни въз основа на етнически принципи. По време на пресконференция в София прес, част от тези богомолци извадиха на показ „безобразията" на отец Филип.

 

Според професор Калин Янакиев става въпрос за нещо безпрецедентно: „Преди време игумен Филип се прочу печално с това, че събра в храма почти всички български архонти - сан, непризнат както от българската, така и от руската църкви", заяви той и добави, че след това всеобразно опозоряване на епархията игуменът се е опитал да покрие този свой гаф чрез документална измама като е наредил, с помощта на фотошоп, да бъде изтрит архонтския знак на един от гостуващите.

 

Освен това богомолците се оплакаха, че са подложени на безпрецедентно гонение. Игумен Филип дори отменил четенето на неделното Евангелие и на български език, и на църковнославянски. Той стигнал и до нещо по-крайно - разрешил да бъдат четени интимните послания на богомолците.

 

Когато всичките 132 богомолци поискали среща с него, той започнал гонението, не ги приел всичките, а само трима техни представители, срещу които противопоставил други трима.

 

Професор Янакиев поясни, че след срещата с отец Филип били чути и доста оскърбителни думи: „Българите да си ходят", „Имате си български църкви, ходете си в тях", „Едните си отиват, какво толкова? Други ще дойдат".

 

Самият професор пък бил определен от свещеника като фашист и разколник. Малко след тази среща игуменът започнал събирането на подписка, на празен лист, като обещава да върне богослужението по стар стил - нещо, което е забранено от каноните на българската църква. С тази своя „инициатива" настоятелят на руската църква щял да събере поддръжници.

 

Той твърдял, че руската църква е останала руска само на външен вид, а руският дух е загубен. Според данните на богомолците игумен Филип се опитал да регистрира нов устав през дирекцията по изповеданията.

 

Безобразията му обаче не спират дотук. В навечерието на Великия пост той преместил един от българските свещеници - Николай Нешков, в далечен храм, където няма енория, където няма богомолци. След това самите богомолци потърсили съдействие от медиите.

 

След излъчен материал по една от националните телевизии в храма се появили и мутри. „Вече две недели ние се черкуваме от 4 мутри", оплака се професор Янакиев.
 

Той изтъкна, че игумен Филип поддържа доста високи стандарти - разполага с една готвачка, един личен шофьор, двама-трима счетоводители, един главен секретар и друг секретар, който почти през цялото време е извън България.

 

Богомолците разказаха, че служителите в храма се страхуват да изразят мнението си. Те дори не ходели до тоалетна, защото игумен Филип не обичал да му минават покрай вратата. Александра Осиченко се оплака и от това, че децата вече не са желани в руската църква, тъй като според нейния настоятел те пречат на проповедите.

 

Адвокат Антония Ананиева заяви, че игумен Филип се държи все едно, че е в казарма, в офис или светска институция: „Ние не сме войници, не уважаваме този човек и той не може да ни бъде пастир", заяви тя.

 

Професор Янакиев изтъкна, че това, което става в руската църква е крайно опасно, защото разделението на християните на етнически признак е ерес.

 

По думите му той и неговите „събратя" ще търсят съдействие от останалите православни християни - богомолци от други храмове. Ще използват всички разрешени от закона и църквата начини, за да защитят енорията си. Освен това ще направят всичко възможно да се срещнат в руския патриарх Кирил, който пристига в България в края на април.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675934
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив