Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 07:57 - Уебуеърът – предимства и недостатъци, мечти и истини
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
1



 От известно време все повече анализатори, технологични гурута и по-напреднали потребители се групират около мнението, че бъдещето на софтуера се намира в браузъра ви. В утопичен свят не разполагаме със собствени компютри, а просто се логваме на каква да е машина, без значение от нейния форм фактор и производителност, и получаваме достъп до своя компютър. По този начин работата с интернет киоска на летището и тази с конфигурацията вкъщи или в офиса ви не се различава. Както сами осъзнавате обаче, за момента тази мечта не е реализирана. Не са много нещата, които възпрепятстват тя да стане действителност, но повечето технологични компании просто не работят в тази насока. 

Какви са предимствата и недостатъците на уебуеъра? Кои суперлативи за него са самата истина, кои са мечти, а кои – маркетингови трикове? И като цяло има ли място за нативни приложения в нашето технологични бъдеще? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси в долния материал.

 

 

Какво е уебуеър?

Уебуеър или уеб приложение е софтуер, който работи в рамките на вашия браузър. Понятието е твърде общо, за да се даде ясно определение, а и приложенията може да не се стартират във фактическия ви браузър, а в допълнителен такъв. Общата идея е, че те не се базират на нативен код, а използват уеб езици за програмиране, като по този начин ви предоставят идентични интерфейс, настройки и съдържание, без значение къде се намирате. Много от тях кешират част от съдържанието си локално и се възползват от хардуерните ресурси на компютъра или мобилното ви устройство толкова добре, колкото и нативният софтуер. 

 

 

Какви са предимствата?

 

 

Както вече споменахме, най-важното предимство на уеб софтуера е, че той функционира в облака и не остава заключен на локалния ви компютър. По този начин оставате напълно мобилни и до голяма степен независими от хардуерните възможности на конфигурацията. 

Актуализирането или дори добавянето на нови функции може да се случва мигновено и без каквато и да е нужда от извършване на класически ъпдейти от страна на потребителите. 

Стартирането на уеб приложение не изисква нищо повече от влизане с потребителско име и парола, а работата с още хора е по-лесна дори те да не са използвали съответното приложение досега. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676201
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив