Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 08:33 - Юрген Рот: “Газпром” е оръжието на Кремъл срещу България
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българският премиер Борисов води твърде противоречива политика спрямо проектите с Русия. Затова пък Кремъл използва "Газпром" за налагане на имперската си политика и в България. Такава е позицията на германския разследващ журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

 

В новата си книга, озаглавена "Газпром - зловещата империя",Рот разкрива как Кремъл използва държавния газов монополист като политическо и икономическо оръжие. Авторът дава примери за това как клиенти на Газпром са мамени, а цели държави - изнудвани, в т.ч. България. Така например на среща в Гданск на 1 септември 2009 г. руският премиер Владимир Путин е заплашил новоизбрания тогава български премиер Бойко Борисов, че през зимата страната може да остане на студено, ако България не реши в полза на проекта за газопровод "Южен поток". Рот се позовава на депеша на американското посолство в София, публикувана по-късно от сайта Уикилийкс.

 

В кой отбор играе Борисов?

 

"Това показва как един голям енергиен концерн е използван, за да бъдат извивани ръцете на цели правителства", потвърждава в интервю за Дойче веле Юрген Рот. Той допълва, че по отношение на проекта за АЕЦ Белене този метод, прилаган умело от Кремъл, първоначално е действал, впоследствие обаче се е препънал в непоследователната позиция на българския премиер Борисов по отношение на проектите с Русия. От една страна ГЕРБ се обяви срещу енергийната зависимост на България от Русия, от друга страна обаче Борисов си остана тясно свързан с Москва - "едно противоречие, което е характерно за управленския стил на неговото правителство", посочва Юрген Рот:

 

"Поведението на Бойко Борисов по принцип е противоречиво, което се знае добре и в Брюксел. Той просто не е в състояние да се реши на коя страна да играе, както проличава и в случая с проектите АЕЦ Белене и Южен поток. Но трябва да отбележим и силния натиск, на който Борисов е изложен през цялото време от страна на Кремъл, и по-конкретно лично от Владимир Путин", твърди Рот.

 

Една от многото грешки на Борисов

 

Когато в края на 2007 г. Борисов получава орден "Ломоносов" в руското посолство в София (в присъствието на шефа на службата ФСБ Патрушев), той все още е бил смятан от Москва за благонадежден, казва германският разследващ журналист. На същата среща са наградени хора от политиката и бизнеса, както и български културни дейци. Така например шефът на Лукойл-България и близък приятел на Борисов - Валентин Златев, получава орден "Александър Невски" първа степен.

Юрген Рот: "По онова време Кремъл е бил убеден, че Борисов ще заложи на руската карта. От друга страна той играе едновременно и в отбора на германския Християнсоциален съюз, т.е. залага и на картата на Запада. Всеки провинциален политик би се зарадвал да се накичи с лъскав орден. Бойко Борисов обаче е трябвало да си даде сметка, че получава това отличие в присъствието на Патрушев, който представлява безмилостния апарат на ФСБ. За руската страна награждаването на Борисов е умел тактически ход, за самия Борисов обаче приемането на ордена представлява една от многото допуснати от него политически грешки", казва германският разследващ журналист.

 

Оръжието "Газпром"

 

Награждаването на чужденци с ордени е един от ритуалите на Кремъл за печелене на приятели, казва още Юрген Рот. Според него в дългосрочен план българският премиер все повече ще залага на картата на Запада, тъй като повечето средства за България идват по линия на ЕС - и защото: "той просто не може да играе на всички сватби" (цитат).

 

Газпром е инструментът, посредством който Кремъл се опитва да налага своята имперска политика в Европа, убеден е Юрген Рот. България е типичен пример за такава политика. "Това си е чиста проба изнудване - метод, който докоро свързвахме предимно с мафията, а днес вече и с най-високите нива на държавната политика", казва в заключение Юрген Рот, чиято книга "Газпром - зловещата империя" излиза след Великден на германския книжен пазар.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665256
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив