Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 07:45 - Гуава, Нежно парченце екзотика с чудесни свойства
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2012 07:51


 Понякога е трудно да се справим със сезонните неразположения, а и с далеч по-сериозни състояния. А всъщност може да бъде доста по-лесно! Обръщайки се към природата, можем лесно да открием добра алтернатива на синтетичните лекарства и да си осигурим превенция срещу различни неприятни състояния на организма. Защо да не започнете своята закуска с чаша прясно изцеден сок от гуава?

Гуава представлява растение от семейство Мирта (Myrtaceae), род Psidium (от лат.: нар), обединяващо повече от 100 вида тропически храсти и малки дървета.

За негова родина се приемат Мексико, Централна Америка и част от Южна Америка, а днес гуава се отглежда в Югоизточна Азия, Флорида, Америка, Хаваите и Карибите.

Дървото Гуава е сравнително ниско дърво, с едри тъмно оцветени листа и в зависимост от климатичните условия цъфти почти през цялата година. Цветчетата са бели, силно ароматни и с множество тичинки.

Плодовете се образуват само на едногодишни клончета, затова не бива да се изрязват прорасналите буквално до земята клони на екзотичното растение.

Те са кълбовидни, обагрени в жълто с нежна и ароматна сърцевина, която в зависимост от вида е оцветена в червено, жълто или бяло.

Наименованието "гуава" произхожда от испанската дума "guayabo", откъдето е адаптирано в редица други езици: "guava" - познато в Румъния, Холандия, Дания, Норвегия и Гърция, в Германия е позната като "guave", докато във Франция носи названието "goyave", а в Португалия "goiaba".

Продукти от гуава
  • В суров вид плодът би бил най-ценен, с напълно запазени хранително-вкусови свойства. Много често по улиците на Индия и Пакистан търговци предлагат уханния плод, разрязан на парчета и... осолен с черен пипер или лют червен пипер;
  • Под формата на различни салати - най-често така се поднася в Азия, а и в някои част на Европа;
  • Сок от гуава - бутилиран нектар от плода или фреш;
  • Понякога използват гуава за направата на различни желета, конфитюри, мармалади и освен това нерядко тя присъства и като компонент в различни сосове.
Хранителен състав

Гуава (ягодова, сурова) - 100 гр

Калории

69

Калории от мазнини

5

Общо мазнини

1 г

Холестерол

0 мг

Общо въглехидрати

17 г

Фибри

5 г

Захари

-

Белтъчини

1 г

Вода

80.7 мл

Гликемичен товар (лоудинг) 4
Гликемичен индекс (ГИ) 23.53
Повече за гуава:

В плодовете гуава се съдържа значително количество витамин С, следван от витамин А (бета-каротин), В1, В3, В6, К и Е, също така калций, магнезий, желязо, фосфор, селен, ликопен, холин, 13 аминокиселини, най-застъпени от които - аланин, левцин, изолевцин и валин, глутаминова и аспаргинова киселина, и не на последно място - омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Съдържа още фибри, които ще ви осигурят ситост за дълго време и ще ви помогнат лесно да се справите с констипацията.

Високото съдържание на витамин С в комбинация с ликопен в гуавата дават потенциал за борба със стерилитета при силния пол.

Днес в народната медицина листата гуава се използват най-често за лечение на диария.

Как да изберем и съхраним плодовете гуава?

Вкусни и сочни, плодовете гуава са не само чудесен десерт, но и добро освежаващо средство. Избирайки ги, е необходимо да спазваме всички правила, които важат и за другите плодове - свеж вид, здрава повърхност и тегло, съответстващо на размера им.

Лесно могат да бъдат съхранявани в хладилник в отделението за плодове и зеленчуци, докато съхранението им във фризер е малко по-специфично и зависи изцяло от предпочитанията на консуматора им.

Гуавата е плод, който може да бъде съхранен за 4 месеца, но след размразяването му хранително-вкусовите му качества няма да са идентични с тези на свежия и уханен плод.

Кулинарни идеи с гуава

Екзотичният плод се вписва прекрасно в различни плодови салати и съвсем успешно може да бъде добавен към мюсли за една наистина здравословна и питателна закуска.

Редица кулинари твърдят, че от гуава могат да бъдат приготвени уханни и вкусни мармалади и конфитюри, докато други смятат, че идеята за поръсена гуава с лютив червен пипер е чудесна... Въпрос на личен избор, но едно е сигурно - заслужава си да я опитате!

 





Тагове:   плод,   храни,   храна,   плодове,   гуава,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2675081
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив